9.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Кърлежи разнасят тетанус и още 6 страшни болести

Антибиотичото лечение се налага в повечето случаи, но не всякога е задължително, носете дълги дрехи и чорапи сред природата

Ухапването от кърлеж носи риск от заразяване с тетанус, предупреждават инфекционисти.

Тези членестоноги разнасят още шест страшни болести, които са особено опасни, тъй като заразата е по кръвен път и се разнася много бързо из организма.

Антибиотичото лечение се налага в повечето случаи, но не всякога е задължително. То се предписва от лекар в зависимост от състоянието на пациента.  Медици предупреждават, че такива лекарства на своя глава не бива да се взимат след ухапване от кърлеж. Посещението при доктора, дори да няма зараза, е необходимо, защото той може най-добре да прецени какво е фактическото положение по белези и симптоматика, които хората без медицинско образование не познават.

Ухапването обикновено е безболезнено, затова често остава незабелязано. Кърлежът трябва да се отстрани бързо, но много внимателно. Най-добре е това да стане с пинсети, предназначени за тази цел, които се продават в аптеките. Леко запилият се кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица. Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без обаче да се върти и извива. Много широко разпространена практика е да се върти обратно на часовниковата стрелка, но това е абсолютно погрешно. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургическо отстраняване. Неправилно е и мазането на мястото на запития кърлеж с алкохол, терпентин или изгаряне с кибритена клечка. Това води до връщане на чревно съдържимо в устния апарат на кърлежа, което увеличава шансовете за предаване на евентуална зараза. По същия начин трябва да се отстраняват и кърлежите от домашните любимци. Понякога при изтеглянето кърлежът се скъсва и в кожата остава устния му апарат. Това увеличава шанса за предаване на инфекцията, затова останалата от кърлежа част трябва да се отстрани хирургически. При възможност сваления кърлеж се поставя в шишенце и се носи за изследване. В противен случай се унищожава чрез поставяне в спирт.

Ваденето на кърлеж не е квалифицирано като спешно състояние в българското здравеопазване. Затова, ако човек отиде в спешното отделение на която и да е болница, тази манипулация се заплаща. При личния лекар обаче тя е безплатна, като се плаща само потребителската такса.

Освен тетанус, тези членестоноги заразяват с Лаймската борелиоза (Лаймската болест) и Марсилската треска. Кримската-Конго хеморагична треска, която  е много тежко заболяване, но с ограничено разпространение. Кърлежите разпространяват и причинителя на Ку-треската, хеморагична треска с бъбречен синдром и кърлежов енцефалит.

При разходки сред природата лекарите препоръчват дълги крачоли на панталоните или чорапи и светли дрехи, за да се види полазилият по тях кърлеж по-лесно. Пръскане с репеленти срещу тях е доро решение. След прибиране вкъщи следва да се прегледат дрехите и тялото както на възрастните, така и на децата, а също така и козината в основата на животните.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles