7.1 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Лападът – зеленчукът целител

Пържен със сирене или в баница винаги е № 1 на трапезата

Лападът е зеленолистният зеленчук, от който не бива да се лишаваме този сезон. Причината са многобройните ползи, които той ни носи дори, когато е сготвен.

Още по-вкусно с АВАНТИ

Той е богат източник на витамини, сред които витамин А, витамини от група В, още С и К. В него се съдържат и белтъчини и въглехидрати, флавоноиди и целулоза, дъбилни вещества и етерично масло. С особени ползи за човешкото здраве са и минералните соли на желязо, на калий и калций на натрий и фосфор. Укрепва организма при анемия, подпомага преработката на храната при лениви черва, използва се като профилактично средство за лечение на диабет, на някои заболявания на черния дроб и при затлъстяване. Доказано е, че съдържащите се в него вещества са в идеална комбинация за превенция срещу ракови заболявания.

Предлагаме ви две рецепти – пържен лапад и в баница. И при двата варианта в комбинация с продуктите от магазини АВАНТИ (ТУК) ястието ще ви е още по-вкусно.

Пържен лапад със сирене

Продукти: лапад – 2 връзки, зелен лук – 1 връзка, сирене натрошено – 1 водна чаша, 3-4 яйца.

Приготвяне: измитият и нарязан лапад и лук се засушават под похлупак в олио. Капакът се маха, разбъркват се. Добавят се яйцата и натрошеното сирене. Пържи се до готовност.

Баница с лапад

Продукти:    кори за баница – 1 пакет, сирене – 200-300 г,  лапад – 2 връзки,     яйца – 4 бр.,   кисело мляко – 500 г,  олио.

Приготвяне: Яйцата се разбъркват със сиренето и млякото. В купата се прибавя нарязаният на парченца лапад в купа, като жилките му се изхвърлят. Дъното на тавана се намазва с олио. Редуват се по две кори. Един път се слага от плънката, другият път – олио и така до изчерпване на корите. Горният слой се намазва с олио. Баницата се нарязва на квадрати и се пече до готовност.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles