10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

ЛЕГЕНДА ЗА КОЛЕДНАТА ЕЛХА

Някои от вас вероятно вече са украсили коледната елха. На други предстои. Защо обаче се прави това? Как се е появил този обичай? Кой е решил, че точно елховото дърво трябва да бъде окичено с играчки? Вероятно тези и още много други въпроси ще ви зададат вашите деца. За да не ви сварят неподготвени с отговорите, „Следвай ме“ ви предлага една легенда, разказана от богослова и автор на детски приказки Иван Николов.

 

В светата нощ, през която във Витлеем се родил Спасителят на света, се радвали на това събитие не само човеците, но и полските цветя и дърветата, които растели наблизо до пещерата, дето лежал Младенецът Иисус, пазен от Ангели.

Най-добре успели да видят спящия Младенец три дървета, които растели пред самата пещера: величествената палма, високото клонесто маслиново дърво и простата зелена елха. Те радостно шумели с листа и нетърпеливо разговаряли помежду си:

– Да идем – казала палмата на маслината – да се поклоним на Младенеца и Му поднесем нашите дарове.

– Вземете и мен с вас – тихо помолила елхата. Двете горди дървета погледнали презрително на скромната си сестра. Палмата й отвърнала:

– Какво? Ти си толкова бедна и окаяна! Какъв дар можеш да принесеш на Младенеца? Не виждаш ли, че имаш само остри като игли листа и дори сълзите ти са воняща смола!

Бедната елха смутено замълчала, едва осмелявайки се да хвърли още едни плах поглед кьм прекрасния Младенец, Които лежал в яслите, обкръжен от златосияйна светлина.

И ето, събудил се малкият Иисус. В пречистите Му нозе лежал разкошен палмов лист – дар от красивата палма и благовонно масло от маслината, което изпълвало цялата пещера с благоухание. Но очите на Богомладенеца се насочили към скромната и свенлива елха. Той ласкаво се усмихнал и протегнал ръчички към нея. Добрата елха! Тя била толкова радостна и щастлива, че навела зеленото си стъбло в смирен поклон пред малкия Господ на славата…

А един от Ангелите казал нежно:

Нека това да ти бъде за награда, мило зелено дърво! От днес ти си призвано да прославяш празника на Христовото Рождество с твоето вечно зелено облекло и с блестящите, подобни на звезди украшения, които човеците за вечни времена ще поставят върху тебе в тази благословена нощ. Ти ще носиш на децата радост, а на възрастните ще напомняш за златните дни на тяхното детство. О, бъди благословена.
Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles