20.5 C
София
понеделник, юли 1, 2024
spot_img

Лекари от „Пирогов“ с иновативно лечение на дете

Те извърши първото нехирургично лечение на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) в България

Лекари от „Пирогов“ за първи път приложиха иновативно нехирургично лечение на дете с гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) в България, съобщиха от спешната болница.

„То отнема само един астрономически час“, обяснява детският хирург д-р Николай Картулев. Той заедно с д-р Деница Кофинова (педиатър и детски гастроентеролог) и медицинска сестра Жулиета Ярева осъществиха щадящата интервенция на 12-годишен пациент.

Оплакванията на детето са от осем години. До момента то не се повлиява от консервативното лечение на рефлуксна болест и неколкократно претърпява хирургични намеси въпреки непрекъсната медикаментозна терапия. Пациентът е изписан с подобрение. Предстоят контролни прегледи за проследяване на състоянието на пациента.

„Ежегодно в Детска хирургия – Пирогов консултираме стотици деца с изявени храносмилателни проблеми. Медикаментозното лечение при тях често е продължително и не винаги резултатът е положителен за всеки от пациентите. Симптомите на гастроезофагеален рефлукс и развиващите се усложнения оказват негативно въздействие върху ежедневието на децата включително на психологическо ниво, което не бива да подценяваме“, отбеляза проф. д-р Христо Шивачев, ръководител на Клиниката по детска хирургия.

Новият подход за лечението на рефлукс при малките пациенти, чиито медицински показатели налагат операция, доказано дава висок процент на успеваемост.

Гастроезофагеалната рефлуксна болест се характеризира с връщане на храна от стомаха към хранопровода. В резултат на незрялата храносмилателна система при новородените, рефлуксът често се среща в кърмаческа възраст. За болест се говори, когато става дума за големи количества храна, нарушава се физическото развитие на детето или се развиват респираторни усложнения като нощна кашлица, астма, рецидивиращи пневмонии, хроничен синузит и други.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles