8.2 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Лекарският съюз иска право сам да наказва сгафили колеги

Едва 8,5% от подадените сигнали за лекарска грешка в Изпълнителна агенция „Медицински надзор” основателни

„Българският лекарски съюз и неговата Софийската колегия искат етичната му комисия да получи право сама да наказва с финансови глоби и дори да отнема права на сгафили колеги при доказана допусната грешка.” Това съобщи председателят на столичната колегия д-р Асен Меджидиев по време на семинар на тази тема в Правец.

Сега те могат само да предлагат наказания, като ги изпращат на здравния министър, който от своя страна решава да ги наложи или не.

От там настояват и да бъдат приети скоро правилата за добра медицинска практика по специалности, които разписват всяка стъпка, която трябва да направи медикът на пациента в  диагностичната и терапевтична дейност. Такива правила има във всичк страни от Европейския съюз и при съмнение за медицинска или лекарска грешка проверяващите следят дали е спазен съответния алгоритъм в лечебния процес. Те трябваше да бъдат готови и приети до месец юн миналата година, но тъй като все още не са съставени срокът бе удължен.

Адвокатът на Столичната колегия на Лекарския съюз  Иван Сотиров беше категоричен, трябва да се върне възможността на съсловната организация да оценява изпълнението на въпросните правила за добра медицинска практика, макар и те да не са готови. Те обаче фигурират в нормативните документи, регламентиращи дейността в здравеопазването. За това настоя и адвокат Явор Нотев. От януари миналата година в нормативната уредба беше направена промяна, според която след написването и  въвеждането им, оценката по тях не бива да се прави от централната и регионалните етични комисии на Лекарския съюз, а от Изпълнителната агенция „Медицинки надзор”.

„От направените проверки на ИАМН по сигнали, жалби и самосезиране преди година само 8,5% са се оказали в резултат на медицински грешки”, припомни проф. Владимир Овчаров от Факултета по обществено здраве а Медицинския факултет в София.

Световната статистика показва, че в Германия, например, средногодишно в резултат на лекарска грешка умират около 500 човека, а в САЩ  9,5% от смъртността се дължи на тях.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles