12 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Лекарства срещу хепатит и за трансплантирани спират COVID-19

Лекарства срещу хепатит В и С, както и медикаменти, прилагани на бъбречно трансплантирани се оказва, че спират COVID-19 в някои случаи, а в други възпрепятстват инфектираните да развият тежки патологии. Това стана ясно от изказванията на гастроентерологът проф. Красимир Антонов от Университетската болница „Св. Иван Рилски” и колегата му от Александровска болница проф. Емил Паскалев.

„Едно от  лекарствата с определен интерферон защитава срещу всички вирусни инфекции, включително и от коронавирусни”, каза проф. Антонов.

„Тази информация не е тайна и в САЩ  това е един от медикаментите, които бързо изчезнаха от аптеките. Фирмата-производител на това лекарство в момента е пред регистрация за лечението му за COVID-19. Това потвърждава и нашите наблюдения, че пациентите, които го приемат са до известна степен протектирани от инфектиране с коронавирус”, коментира той. Опасността при него е за пациентите с придружаващи заболявания. При пациентите с хепатит В и С, COVID-19 може да предизвика опасност, когато болестта е напреднала, например декомпенсирана чернодробна цироза. При тях трябва много внимателно да се преценява дали да се хоспитализират, но трябва да се знае, че без нашата помощ те няма да оживеят”, каза още проф. Антонов. Той изрази безпокойство за здравето на хората с тези заболявания, които се наблюдават в болница „Св. Иван Рилски”, тъй като те все още се страхуват да проведат там задължителното наблюдение и изследване, което се прави на всеки шест месеца. Хората се притесняват от пламната инфекция от коронавируса в средата на месец април. Лечебното заведение обаче след дезинцекцияи спазена задължителна карантира оново приема пациенти.

„При трансплантираните ползваме много лекарства, които намаляват действата на вируса – пречат му да се свърже с определени рецептури в организма. Те имат  и противовъзпалително действи”, каза нефрологът от Александровска болница проф. Емил Паскалев. 

Той обаче не пожела да каже наименованието на препарата, за да не започнат хората да го пият безконтролно и без нужда. По думите му трансплантираните са добре обучени как да се пазят и сапзват лична хигиена.

Проф Антонов от болница „Св. Иван Рилски изрази песимизъм, че със затоплянето на времето коронавирусът ще се самоограничи. За пример той посочи Австралия, където температуи са високи, но и заболеваемостта там не е ниска.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles