20.4 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Лесните трудни пържени кюфтета – 2 рецепти

Пържените кюфтета са едно от най-лесните ястия, с които дебютира в кухнята всяка млада домакиня. Но, дали дебютът е успешен? Оказва се, че дори при купената готова кайма има тънкости, без които не се получава това, което искаме да поднесем на трапезата. За самата кайма, ако сме табиетлии и са ни я смлели в пропорции по наше желание, пак са необходими тънкости. И в единия, и в другия случай, кюфтетата няма да станат вкусни от само себе си, ако не следване няколко стъпки, според вкуса, който искаме те да придобият.

„Следвай ме” ви предлага две рецепти на пържени кюфтета, които ако се спазват стават изключително вкусни.

Първа рецепта – кюфтета със сметана

Продукти: кайма телешка – ½ кг, яйце – 1 брой, филия сух хляб – 1 брой, кромид лук – 1 глава, розмарин, кимион смлян, черен пипер смлян, риган или босилек (по избор) – 1 чаена лъжичка. За любителите на зеленините може да се добавят и 2-3 супени лъжици накълцан на ситно магзаноз. Необходими са и 2 супени лъжици сметана заквасена.

Приготвяне: Хлябът се накисва във вода, а по-добре в студено прясно мляко, зисква се и се надробява. Добавя се каймата, яйцето, нарязаният на ситно лук, подправките и сметаната. Сместа се омесва. Ако разполагате с време, може да престои четвърт час, за да поеме каймата аромата на подправките. Оформят се кюфтета, леко се сплескват с ръце и се пържат в нагорещено олио. Поднасят се с гарнитура или салата по избор.

Лесни кюфтеца

Тази рецепта се изпълнява максимум за 40 минути, тя е за 8 порции.

Продукти: кайма, смес – 1 кг, олио – 2/3 чаена чаша, кромид лук –  2 глави,  яйца – 2 броя, сух хляб – 1 филия,  чубрица – 1/2 чаена лъжичка, черен пипер – 1/4 чаена лъжичка, мащерка – 1/2 чаена лъжичка, брашно -2 супени лъжици.

Приготвяне: Каймата сеслагате в голяма купа, добавят се  2 супени лъжици от олиото, нарязаните на ситно, но не настъргани глави лук, подправките, ½ чаена лъжица сол, двете яйца и накиснатата във вода и накъсаната на дребни парченца филия хляб. Каймаса се омесва с ръце. Добре е да престои час-два, за да поеме ароматите. В дълбок тиган изсипете останалото олио. Докато олиото се сгорещи оформете от каймата сплескани кюфтета, които се овалват предварително в брашно. Пържат се в добре сгорещено олио от двете страни до придобиването на апетитен кафяв загар.

Поднасят се с гарнитура по вкус.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles