20.4 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Лесни козунаци без месене – 2 вида

Козунакът втасва поне три пъти с неколкократни намесвания. За да бухне и стане на конци след изпичане при чупене, трябва да се меси много, а тестото да се удря 100 пъти в масата.  Не всяка домакиня обаче има свободно време в изобилие и здрави ръце.

Който разбира, АВАНТИ избира

Има обаче няколко начина за направата на козунак без месене и часове наред втасване. „Следвай ме” ви предлага два от тях. Приготвен по тях, Великденски сладкиш се приготвя много по-бързо, но това съвсем не е за сметка на неговия вкус. Опитайте! Всичко необходимо за доброто настроение на вашата трапеза можете да закупите от веригата магазини АВАНТИ – ТУК.

Козунак без месене

Продукти: брашно – 580 – 600 г., яйца – 2 броя, краве масо – 100 г, олио – 10 млл, прясно мляко – 250 мл., суха мая – 1 пакетче, захар – 175-180 г, сол – 1 щипка, аромати по избор.

Приготвяне: Маслото се разтопява на слаб огън, кат се прибавят млякото и захарта. Сместа трябва да се затопли и съставките да се стопят, но не бива да завира на огъня. Отнема се от огъняи се изчаква докато се охляди малко. Към все още топлото мляко се прибавя олиото, леко разбитите яйца, маята и ароматите. Разбърква се енергичн с тел, за да се смесят продуктите. Постепенно се добавя от брашното, като се бърка непрекъснато докато се получи еднородна смес. Когато то започне да се сгъстява, вместо телта за биене, се ползва силиконова шпатула.  Получава се лепкано тесто, но то не се замесва с допълнително брашно и с ръце. Готовото тесто се покрива с найлон и кърпа, оставя се на топло да втаса. След това с шпатулата го „нагъваме” десетина пъти към средата на съда, то спада, но това не бива да ви плаши. То пак се покрива с найлон и кърпа и се оставя в хладилника за една нощ. Ако направите това на Разпети петък, на Велика събота сутринта то трябва да бъде извадено от хладилника. Леко се оформя с ръце. Режат се парчета, които се оформят като плитки с намазани с мазнина ръце. Тестото се оплита по вкуса на домакинята или, просто, леко се прегъва и налага в тавата за печене. Препоръчително е всичко това да се прави докато то е все още студено, защото се работи по-добре, не лепне.

Оплетеният или наложен само с подгъване, на пласт под пласт, козунак, се слага в тава, застлана с хартия за печене, леко намазнена. Оставя се да втаса отново за около час – час и половина. След втасването тестото се намазва с разбит жълтък в малко вода. Може да се прибави 1 чаена лъжичка мед. Поръсва се с натрошени орехи или нарязани на филийки бадеми.

Пече се във фурна на 170-175 градуса около 35 минути.

Изпеченият козунак се завива с кърпа докато още е горещ, за да не се втвърди, а да стане пухкав.

Козунак в кексова форма

Продукти: брашно – 1 кг, прясна мая – 40 г, яйца – 6 бр., прясно мляко – 300 мл, захар – 250 г, краве масло на стайна температура – 150 г, сол – една щипка,  настърганата кора от един лимон, 1 яйце за намазване.

Приготвяне: Най-напред маята се разтваря в топлото мляко заедно с 1 супена лъжица захар. Оставя се на топло, за да се надигне. Отделно яйцата се разбиват със захарта до побеляване, постепенно се добавя разтопеното и леко охладено масло (може и олио). Постепенно,без бъркането да спира, се прибавят втсалата мая, ароматите, кора от лимон и брашното до получаването на меко тесто. То се бърка с приставките на миксера за месене. Когато тестото започне да се отделя от съда, леко се намесва и се оставя покрито в топло помещение да бухне за около час. След това тестото се изчезва леко повторно с мазнина, докато тя поеме изцяло в него. Така, последствие, то ще стане на конци.

Така приготвеното тесто може да бъде разделено на „въженца” и сплетено на плитки, но може и да бъде напълнено със сушени плодове, счукани ядки или друго по избор на домакинята.

Оформените козунаци се поставят се в намазана с мазнина форма и се оставят да втасат и да запълнят формата. Намазва се отгоре с разбития с 2-3 капки олио жълтък (за гланц) и обилно се поръсва със захар. Пекат се в умерена фурна.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles