29.8 C
София
неделя, юли 7, 2024
spot_img

Летящи хлебарки в Гърция на километри от границата ни

Напастта е в огромни количества най-вече в Лариса, този вид се размножава най-бързо и е труден за изтребване

Летящи хлебарки атакуват Гърция през последните няколко седмици, като най-тежко е положението в Лариса, съобщи „Катимерини“. Ние, от „Следвай ме“, уточняваме, че напастта е на пренебрежимо малко отстояние от общата ни граница особено, като се има предвид, че този вид са размножава най-бързо и е особено труден за изтребване.

През последните две седмици общинските власти на гръцкия град получават десетки жалби от граждани, чиито домове са атакувани от хвъркатата напаст.

Появата на голям брой от специфичния вид не е необичайна за Лариса през лятото, особено след мека зима, но тази година „заразата“ изглежда особено остра, уточнява „Катимерини“.

Експертите казват, че неотдавнашните наводнения в района също са допринесли за проблема, като са изхвърлили хлебарките на открито.

Идентифициран като Periplaneta americana (или американска хлебарка), вредителят, който залива Лариса, е най-големият и най-бързият сред разпространените видове хлебарки и може да се множи с бързи темпове благодарение на способността си да лети.

Местните власти правят всичко възможно да се справят с проблема. Жителите и местните фирми също са призовани да се включат в битката, като напръскат имотите си с инсектициди.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles