11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Лечение на хемороиди с природни средства

Хемороидитие възникват, когато е нарушен оттокът на кръв по вените. Причините са напрежение при дефекация, запек, диария, бременност. Тези състояния довеждат до разтягане или подуване на стените на съдовете, от което възникват и въпросните образувания. Те могат да бъдат разположени от вътре, така и на аналното отвърстие. Най-леко за лечение с природни средства в домашни условия се поддават тези, които са от първи стадии, намаляват се и проблемите при втори стадии. Ако те вече са в трети и четвърти, избавянето от тях става по хирургичен път. Възпаленията и кръвотеченията от деформираните кръвоносни съдове се лекуват с компреси, вани или клизми с билки, както и с рестения, застъпени широко в кухнята.

Алое. Сокът от това растение притежава противовъзпалително действие и поради това бързо избавя от хемороидите. Може да се използва както прясно откъснато растение, така и отвара. Едно голямо листо се обелва и нарязва. Вари се в 500 мл вода 7 – 10 минути. Засегнатото място се налага с топъл компрес от отварата. От меката част на алое вера може да се оформи свещ и с нея да се престои една нощ, ако хемороидите са вътрешни.

Хилядолистник. Това растение действа кръвоспиращо, противовъзпалително, има и бързо заздравяващо действие. Листа от него се намират в билковите аптеки. Две супени лъжици от билката се варят в половин литър вода 7-10 минути. Прилага се под формата на хладък компрес.

Лайка. Цветовете й притежават противовъзпалително, противомикробно, спазмолитично и обезболяващо действие, регенерира тъканите при възпаления. При хемороидите тя може да се използва като средство за промивки, ваничка или клизма. Ефикасно е и действието й под формата на самоделно направена свещичка. За целта 1 супера лъжичка цветчета от лайка се варят в 200 млл вода. Охладената течност се заледява във формички за лед. От ледчетата се оформят свещички, които притежават силно обезболяващ (в резултат на леда) и противовъзпалително действие.

Картоф. Пресният му сок и картофеното нишесте притежават обезболяващи и противовъзпалителни свойства. Използва се под формата на свещичка, изрязана от сърцевината. Престоява една нощ.

Чесън. Има силно противовъзпалително, обезболяващо, антибактериално и дори противооточно действие. При хемороиди той се приема както в пресен вид (изчистена скилидка се слага в ануса), така и под формата на свещ. Свещта се приготвя, като скилидката чесън се смачква на каша с краве масло, оформя се свещ и се поставя. Когато образуванията са външни, се прилага ваничка, приготвена от 2 литра топло мляко, 200 г смлян чесън и същото количество смлян кромид лук. Тази ваничка има силно противовъзпалително действие.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles