13.8 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Лития с иконата на Богородица от Бачковския манастир

Тадиционното шествие се извършва с копие на светия образ, който се пренася до местността Клувията

Хиляди е включиха в литийното шествие с иконата на Пресвета Богородица от Бачковския манастир. По традиция то се провежда на втория ден от Възкрение Христово, като светият образ се носи на ръце и пешком от обителта до местността Клувията. Смята се, че този образ на Божията Майка е бил скрит там след турското нашествие, открит е и е пренесен в манастира през XVII век. Твърди се, че това се е случило именно на втория ден след Великден.

Иконографският му тип е „Умиление”, XI век е вероятното време на неговото създаване.

Разказва се, че иконата изчезвала и се връщала в обителта, докато веднъж монах получил в съня си завет от самата Богородица да постави светото ѝ изображение в сборния храм вдясно от централната врата, в отделен иконостас.

На посоченото място светинята е и днес. В процесията до местността Клувията се пренася копие на чудотворната икона, като по петкилометровия стръмен път се редуват нейните носачи. Обикновено това са хора, които искат да благодарят на Божията майка за помощта ѝ и разказват ред истории за лечебната и чудодейната ѝ сила.

„Да научим тези, които идват след нас на православието, на радостта да си православен. На упованието в живия Бог, на упованието в чистата Богородица, нашата майка небесна и в това прекрасно спасително учение на Светата ни църква, което ни доближава до Бога, до духовността, до светостта, прави ни едни, щастливи и достойни свидетели на възкръсналия Христос“. С тези думи игуменът на манастир епископ Сионий обясни традиционното провеждане на литийното шествие.

.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles