11.5 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Лъвът Любо окуця, разследват зоокъта в Разград (ВИДЕО-1,2,3)

Менажерията нямала договор с ветеринарна клиника

Лъвът Любо от зоокъта в Разград окуця. Животното се движи на три крака и не е лекувано. Районната прокуратурата в Разград започва разследване, съобщиха от Варненската апелативна прокуратура (ВАП). Обвинението е заради жестоко отношение към гръбначно, за каквото по редица закони се налага наказателна отговорност. Кликнете и ВИЖТЕ ВИДЕО №1. https://www.vbox7.com/play:3bfcde1111&pos=pool_32

Досъдебното производство започва незабавно и е за извършено престъпление по член от Наказателния кодекс (НК), уточниха от ВАП, съобщиха от Варненската апелативна прокуратура. Разследването започва незабавно и е за извършено престъпление по член 325б, ал. 1 от НК, който ангажира наказателната отговорност на всеки, проявил жестокост към гръбначно животно, на което причини смърт, тежко или трайно увреждане.

Сигналът до Районната прокуратура в Разград е подаден от неправителствена организация за защита на животните в Лудогорието. Вижте ВИДЕО № 2.

Оттам са уведомили прокуратурата за състоянието на лъва Любо в разградската менажерия. Правозащитниците твърдят в сигнала си, че мъжкият лъв е видимо болен и има увредена лапа. В същото време, според тях, договорът за медицинско обслужване на животните в зоокъта е изтекъл и не е продължен.

Разследването ще изиска медицинските документи и ще назначи ветеринарномедицинска експертиза, която да установи уврежданията на лъва, да оцени степента им и последиците от тях. Ще бъдат изискани и документи от община Разград за установяване статута на зоокъта, собствеността на животните, състоянието им и отговорните служители за отглеждането им.

Районната прокуратура в Разград е разпоредила разследването да се извърши в двумесечен срок.

Преди време зоокъта имаше проблеми с лиценза и беше пред затваряне. Преди по-малко от две години там почти не умря друг лъв на име Асен. Пак след намесата на неправителствена организация за защита на животните, той беше закаран за спешно лечение в София, а сега живее напълно здрав в задграничен зоопарк. Вижте ВИДЕО № 3.

Зоопарковете и зоокътовете независимо дали са държавни, общински или частни попадат под нормативите и санкциите на закона за ветеринарно-медицинската дейност, Закона за биоразнообразието и Закона за защита на животните. Проверките за битовото устройство и грижи за животните е в компетенциите на Българската агенция за безопасност на храните и на Министерството на околната среда и водите чрез неговите регионални структури.

Следвай ме – Хоби

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles