12.3 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Лъжлив грип поразява белите дробове

Този сезон ни удрят 4 щама, от тях два са силно заразни

„Лъжлив грип удря тежко белите дробове месец преди да дойде същинският. Това е остра вирусна инфекция на дихателните пътища”,  съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и национален консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев.

Националната референтна лаборатория е изследвала  17 проби на деца в много тежко състояние. Направени са направени изследвания за 14 вируса. Резултатът е доказани пет положителни проби – три от децата имат риновирус, а две – парагрипен вирус от първа група, посочи той. Всички те са настанени за лечение в големи педиатрични клиники.

По думите на проф. Кантарджиев всяка от тези вирусни инфекции може да доведе до много тежко засягане на белия дроб. Той поясни, че за разлика от парагрипните вируси, които върлуват в момента, същинският грип прави често усложнения и може да протече мълниеносно. На 10 000 заболели един прави възпаление на мозъка, на 3000 заразени е свързан с хеморогична пневмония.

Проф. Кантарджиев увери, че все още не е доказана циркулация на грипни вируси в България.

Грипът закъснява, нито в България, нито в страните от Европа има регистрирани щамове на грип при болни, потвърди и главният държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев и уточни, че наистина тази година има закъснение, тъй като други години досега вече е имало, макар и единични случаи.

Очаква се той да дойде декември с четири щама – Бризбейн 2018, Канзас, Виктория и Пукет.

Към Бризбейн и Виктория хората нямат много имунитет, тъй като са по-нови. Затова и от тях ще се разболяват повече хора, обясни доц. Кунчев.

Проф. Кантарджиев пък поясни, че на 10 000 болни от грип, един може да развие мозъчно възпаление. Сред 3 000 заразени един може да се прояви мълниеносно протичане на инфекцията, което за часове да доведе до дихателна недостатъчност.

120 000 възрастни ще бъдат безплатно ваксинирани срещу грип в рамките на Националната програма, която се изпълнява повече от 10 години у нас. Това обяви доц. Ангел Кунчев. От тази възможност ще могат да се възползват хората, които са над 65 години и са заявили желанието си пред своя общопрактикуващ лекар. По думите му към тях се очаква да има голям интерес. 

Все още не са доставени ваксини при джипитата в Южна България, но в началото на следващата седмица ще бъдат осигурени, увери той.

Националния здравен инспектор посочи, че този сезон има интерес към противогрипните ваксини. От внесени общо 280 000 дози по-голямата голяма част от тях вече са изчерпани. 160 000 от тях са били пуснати в аптеките, но те са изчерпани и към момента няма. За сравнение предишни години са се имунизирали средно по около 140 000 души на година.

Министерството на здравеопазването е препоръчало на личните лекари, ако останат неизползвани дози от противогрипните ваксини да сигнализират навреме, за да бъдат преразпределени от здравните власти и да не останат неусвоени дози.

По данни на Световната здравна организация всяка година от грип се разболяват 1 милиард души, като 650 хиляди умират от дихателни заболявания, свързани с инфекцията.  От там препоръчват противогрипна ваксина на възрастните хора над 65 години, на бременните, на страдащите от хронични заоблявания и на малките деца над 6-месечна възраст.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles