11.1 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Магнолията – бисерът в градината

В засаждането й има тънкости, изберете й място бе пряко излагане на силен вятър

Магнолията, безспорно, може да се нарече бисерът на всяка градина. Това красиво листопадно  декоративни дърво наброява над 200 вида, различаващи се по форма и цвят на цвета, време на цъфтеж и издържливост. Дълги години се смяташе, че в България климатът за отглеждането й не е подходящ, като се изключи Южното Черноморие. Оказва се обаче, че някои сортове виреят много добре дори в София. Най-добре приспособените за условията ни и най-популярните видове, отглеждани в България са Magnolia Stellata (4 м. на широчина и до 3 м. височина); Magnolia Soulangeana (6-7 м. на широчина и височина); Magnolia Liliiflora (1,5 –  2,5 м. на широчина и 2,5 – 4 м. височина ) и изключително рядката магнолия в жълт цвят Magnolia Yellow Bird (до над 7 м. на широчина и до 12 м. височина). Дървото е впечатляващ акцент във всяка градина или в саксия на по-голям балкон или тераса. Повечето видове цъфтят рано напролет, още преди разлистването и радват с първи цвят след сивата зима. При добро отглеждане в края на лятото цъфти повторно и много по-впечатляващо тъй като листната маса вече е добре развита и откроява чудесно красивите цветове. Дървото се подрязва непосредствено след цъфтеж и преди залагането на новите пъпки за оформяне и премахване на увредените и преплетени клонки. Подрязването не е наложително, освен при отглеждането в съд, за поддържане на желана височина и форма. Когато растението не е във фаза на цъфтеж, е и благоприятното време за засаждането му или присаждането му.

Освен в розово, магнолията цъфти и в бяло

Преди да пристъпим към тази операця трябва да помним, че то обича слънцето и полусянката.  Магнолията трябва да бъде пазена от излагане на силен вятър. Тя не създава особени сецифични сериозни проблеми. В по-топлите и влажни райони могат да се появят гъбични заболявания, но те са рядкост. В случай, че забележите петна или специфично деформиране на листата, откъснете пострадал лист и го занесете в близката агроаптека за съвет.за засаждане трябва да се избират  контейнерни растения пред тези на бала или гол корен, тъй като са много по-устойчиви и преживяват значително по-добре промяната. Идеалният размер на растение, на което да се спрете е около метър – метър и половина (достатъчно голямо за да ви радва от момента на засаждането и достатъчно малко, за да се захване лесно). Растение с такъв размер е на между 3 и 5 години. При магнолиите е от съществено значение запазването на чувствителните и крехки корени. Навлажнете добре пръстта в работния контейнер, за да можете с притискане на страните му да извадите внимателно корените на растението заедно с цялата почва. Така съхранени поставете корените в подготвеното място – предварително подготвена ямка, в която работният контейнер се побира свободно, без да се притиска от страните и без да се налага като полагате растението да упражнявате натиск.  Допълва се с пръст, а накрая можете да се добави мулч, кори от иглолистна дървесина,, тъй като магнолиите предпочитат по-кисели почви, а мулчът повишава киселинността. Полейте обилно с вода. Най-подходящото време за засаждане е напролет и началото на лятото, но и септември – октомври са подходящи ако покриете добре корените през първата зима с пръст и мулч или шума.

Цвтовете на магнолията могат да се
характеризират само с думата съвършенство.

Познавачите съветват  за засаждане да се изберат видовете Magnolia Stellata или Magnolia Liliiflora, те са по-малки, но по нищо не отстъпват по красота на останалите. Необходима ви е достатъчно голяма и стабилна саксия, с широка основа за по-добра стабилност при развито дърво.  Съдът трябва да е пробит. Ако е  без резервоар за вода и чинийката не е прикрепена, преди да започнете да запълвате с дренаж или пръст сложете над пробитата част филтърна хартия, може и филтър за кафе. Така, дори и да преполеете, ще избегнете калните локви и ще попиете чиста вода.    Дървото расте нависоко и ако саксията с пръстта не е достатъчно тежка при вятър може да се обърне, затова можете преди пръстта да положите ред камъни, които да дадат допълнителна тежест. Ако сте  избрали широк съд и имате голяма площ гола пръст след засаждането, освен мулч можете да засадите почвопокривни или многогодишни ниски растения, с не плитка коренова система, така ефектът ще е още по-добър.

Магнолията е дърво с бързо растяща кореновата система. Ако ще я отглеждате в  саксия, тя трябва да е  максимално голяма  60 – 70 см. в диаметър.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles