7.1 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Майката на Пеевски дари 120 000 лева за ремонт на храма в Девене

Майката на ексдепутата Делян Пеевски Ирена Кръстева е дарила 120 000 лева за цялостен ремонт на храма „Св. Св. Петър и Павел“ във врачанското село Девене, съобщи „Конкурент“. Информацията ни бе потвърдена от кмета на населеното място Николай Мицов.

Той сподели, че още в средата на миналата година Кръстева е започнала да води разговори с него за помощта, която иска да окаже, но до последно не са искали да става ясно кой е големия дарител.

„На този етап вече мога д кажа, че Ирена Кръстева е с потекло от Девене и милее за него. Тя искаше да дари парите на кметството, но ние предпочетохме да отидат в митрополията във Враца, от където да организират всичко по ремонта на храма“, заяви Мицов.

Ремонтните дейности са започнали преди около месец, като в момента фирма от Плевен поставя от вътрешната част на сградата гипскартон, а друга фирма започва външното укрепване. Съвсем скоро ще бъде подменена цялата дограма, всички инсталации, ще се изгради щампован бетон, който прилича на дърво, ще бъде направена и реставрация на иконостаса. С парите ще бъде изградена красива пътека в двора на храма и стабилна нова ограда.

След като започнали ремонтните дейности на храм „Св. Св. Петър и Павел“ Кръстева отново се свързала с Мицов и поискала да извика геодезисти, които да преценят къде могат да се изградят нови две детски площадки за най-малките жители на селото. Тя изрично настояла едната от тях да се намира в местността „Дансинга“, която й навявала хубави спомени от детството. За новите площадки щяла да дари общо от 8 до 10 000 лева.

С направата на детска площадка във въпросната местност мястото ще се облагороди още повече, тъй като миналата година кметът възвърна част от стария му облик с проект по Малки граждански инициативи и с подкрепата на дарители.       

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles