19 C
София
неделя, септември 8, 2024
spot_img

Майка държи децата си заключени 4 години

Сюжетът е като за филм на ужасите, но е истинска история, развила се в Стара Загора, жената искала да ги направи религиозни

Като сюжет за филм на ужасите е историята на две деца от Стара Загора. Едното е на 14, а другото на 17 години. Те са държани от майка си под ключ в апартамента в продължение на четири години, събщи БНР.

За случая е подаден сигнал до местния омбудсман Иванка Сотирова преди близо една година. След дълги битки с институциите тийнейджърите са изведени и са настанени при роднини. В момента са на индивидуална програма на обучениеР.

„Трагедията е в това, че майката е психично болна и момчето и момичето не са ходили на училище цели четири години. Стояли са заключени в дома си и са излизали навън само през нощта“, разказа Иванка Сотирова.

Децата са изведени след 12-часово наблюдение на жилището. Оказало се, че близки и роднини на семейството, които живеят в чужбина, многократно са писали писма пред различни институции за ситуацията, но не са получили адекватен отговор и реакция.

„Майката, която е психично болна, е изолирала децата с идеята, че трябва да им даде преклонение към религията. Много е трудно да се установи точния мотив за действията ѝ“, обяснява омбудсманът. След извеждането им тя е срещнала трудности и при изготвянето на психо  профил на майката, братчето и сестричето. „Срещнах голямо противопоставяне на медицинските структури – оказа се, че ние нямаме детски психиатър в региона. Трябваше да положа огромни усилия и затова от моя страна това беше битка с институциите. Те сякаш омаловажават случая, не проявяват активност и толерантност към хората. Нечовешкото отношение в голяма степен е обхванало чиновниците в институциите“, каза още Сотирова. За времето, откакто двете деца са настанени при роднини, имат много добър изказ и богат речник. Те очакват с нетърпение да тръгнат на училище с други деца. Майка им е настанена в психиатрия.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles