20.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Майчин дом въвежда безкръвни операции с робот Да Винчи

Снимка: Демонстрация на робота върху плодове

Университетската АГ болница „Майчин дом“ въвежда роботизирана хирургична система Da Vinci. Това е най-съвременната технология за безкръвни операции в целия свят, като болницата придобива най-новия модел Da Vinci Х. Инвестицията за закупуването му възлиза на стойност 6 000 000 лв. и се финансира съвместно от Майчин дом, Министерството на здравеопазването и Медицински университет – София.

Освен надеждност и оптимална точност, операциите с Da Vinci X позволяват много по-прецизна хирургична работа и бързо възстановяване на пациентите. Достъпът се осъществява лапароскопски (без разрез), a интервенцията е бърза и щадяща поради значително по-ниската кръвозагуба. За разлика от операциите от отворен тип, роботизираната хирургия позволява по-лесно и бързо възстановяване, като оперираните са в състояние да се върнат към обичайния си начин на живот в рамките на няколко дни след манипулацията.

В събитието за представяне на инвестицията и за освещаване на обновената приемна на болницата участва лично Негово Светейшество Патриарх Неофит. Той благослови присъстващите гости, сред които министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и декана на Медицинския факултет към Мeдицинския университет-София проф. д-р Иван Митов. С въвеждането на новата технология Майчин дом учреди болнично настоятелство с идеална цел в подкрепа на каузата за грижа за майчиното и женско здраве в България. Настоятели в него стават изявени личности, които представляват обществото и го изграждат в българските духовни и обществени ценности: Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, председателят на парламента Цвета Караянчева, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, издателят и управител на Медийна група България Венелина Гочева, Омбудсманът Мая Манолова и наследникът на царското семейство, инициирало и дарило средствата за изграждане на болницата преди повече от 115 г. – д-р Кубрат Сакскобургготски.

Майчин дом е най-голямата и най-старата специализирана АГ болница у нас, където се проследяват и обработват най-сложните медицински случаи от цялата страна. Средно всяко 14-то българско дете се ражда в Майчин дом, като болницата продължава да бъде лидер по брой раждания и гинекологични операции на годишна база.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles