14.8 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Македонският президент ще приеме представителите на двете нерегистрирани в България организации (ВИДЕО)

Македонският президент Стево Пендаровски ще приеме представителите на двете нерегистрирани в България организации – ОМО Илинден Пирин и ОМО Илинден.Срещата ще се състои по искане на двете организации. Това съобщават от кабинета на президента пред местния сайт МКД, предаде БГНЕС.

Новината идва, след като на вчерашния Консултативен съвет по национална сигурност българският председател Румен Радев изрично посочи, че правата на българите в Северна Македония не са и няма да са обект на преговори – те трябва да бъдат признати в македонската конституция.
Македонският президент Стево Пендаровски връчи мандат на лидера на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Димитър Ковачевски за съставяне на…
Съществуването на македонците от двете страни на границата е необходимият мост между двете държави и народите в тях. Тази наша позиция не се приема от властите в Република България, където ние нямаме никаква възможност за развитие и представителство.

Властите в България демонстрират ефикасна комуникация със самоопределящите се като етнически българи в РСМ, което за нас е достойно и е пример, но за нас е неразбираемо отношението към самите нас.

Според нас принципът на реципрочност ще бъде добър знак за равноправност между българския и македонския народ“, се казва в писмото на ОМО Илинден Пирин и на ОМО Илинден, оповестено от кабинета на Пендаровски, в което те искат среща с него.“

В писмото до Пендаровски двете организации припомнят срещата на българския президент Румен Радев с представители на няколко сдружения на македонските българи и една политическа партия, които са регистрирани официално в Република Северна Македония (РСМ).

В писмото си македонците от България пишат, че те следят много внимателно ситуацията и усилията на Македония за членство в ЕС. Те безрезервно подкрепят желанията на етническите си братя от Македония за достойно място сред народите на демократична Европа.
И двете организации не са официално регистрирани в България. През 2018 година Европейският съд по правата на човека постанови България да им плати компенсации, защото не ги регистрира.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles