17 C
София
сряда, април 17, 2024
spot_img

Малините и техните лечебни свойства (РЕЦЕПТИ)

Отличен заместител са на аспирина при настинка, спират диарията, опазват зрението, да се избягват от хора с подагра

Малините са споменати като билка още през XVI век. За пръв път те се  споменават в писмен документ от 1548 г. в стара английска книга за билкова медицина. Масовото отглеждане на вкусния плод започва в Европа и Северна Америка през XIX век, когато се появяват много нови хибриди като логънбери и кръстоски между малина и къпина (вижте ТУК).

Малините са с високо съдържание на фибри и антиоксиданти, които им дават ценни здравословни свойства. Техните антиоксидантни  свойства са 50% по-високи от тези на ягодите. Малината има противовъзпалително, потогонно и запичащо действие. Също така са установени и бактерицидни и понижаващи температурата ефекти. Листата на малината се използват под формата на чай при простуда, ревматизъм, диария. Те се препоръчват  в народната медицина, пак под формата на чай, при продължителна менструация, гастрити, ентерити, възпаление на дихателните пътища.  Коренищата и цветът на малината се приемат при треска и главоболие. Външно може да се използва за бани при хемороиди и при възпаление на кожата, като от тях се прави лечебна отвара. В малината се съдържа  салицилова киселина, която е компонент на аспирина и благодарение на нея това растение е едно от най-добрите природни средства против различни възпалителни процеси. Смята се още, че е по-добро лекарство от аспирина, най-вече заради това, че не води до язва при продължителна употреба. Малината съдържа витамин С, каротин,калций, желязо, мед, йод и цинк. Само 200 грама малини осигуряват необходимата дневна доза от витамин С. Енергийната стойност на малините се определя на 41 кал. на 100 г. 200 грама малини осигуряват дневната доза от витамин С. Макар и в по-малки количества, те съдържат и други витамини. Това са бетакаротин, витамин В1, витамин В2 и витамин В9. Първите подпомагат растежа, зрението и усвояването на хранителните вещества. Фолиевата киселина (В9) е важна за развитието на мозъка и гръбначния стълб, както и при бременни. По тази причина се препоръчва горещ чай от малини – замразени, изсушени или само гореща вода, в която е разтворено сладко от малини.

.

            Рецепти при някои заболявания

При болки в гърлото: Една супена лъжица плодове се запарват с ¼ л вряла вода. Прецежда се и се пие като чай. Може да се подслади с пчелен мед.

При невродермит:  Вземат се еднакви количества листа от коприва и от малина. Три супени лъжици от билките се запарват с 1 чаена чаша вряла вода и прецедената течност се използва на направата на компреси.

При простуда:  1 супена лъжица сушени плодове се заливат с 1 чаша вряла вода. Оставя се да престои 20 мин. и се приема по 2 пъти дневно.

При кожни обриви:  Вземат се 2 лъжици нарязани листа, след което се заливат с 300 мл кипяща вода, оставя се да изстине, след което запарката се прецежда и се правят компреси.

Запазване на зрението: Малините съдържат каротеноиди, зеаксантин и лутеин. Тези вещества помагат да се предотврати развитието на макулна дегенерация – опасно заболяване, което води до слепота при възрастните хора. Само 3 порции малини на ден могат да бъдат чудесно природно средство срещу дегенерация на макулата.

Укрепване на имунитета: За имунитет е полезна комбинацията от антиоксиданти и витамин С. Тя е в изобилие в малините. Растителните фибри имат положителен ефект върху защитните сили на организма. Той нормализира работата на червата и подобрява неговата микрофлора. Това помага за укрепване на имунната система, което до голяма степен зависи от функционирането на храносмилателната система. Затова, не се отказвате да хапвате малини, когато е техният сезон.

Подобряват паметта: Малините предпазват мозъчните клетки от увреждания, причинени от възрастови промени. Благодарение на тях можете да запазите яснота на мисълта до дълбока старост. Този ефект се осигурява от флавоноидите, които са включени в състава му. Учените са доказали, че имат благоприятен ефект върху всички когнитивни способности.

При разширени вени: Малините се препоръчват при разширени вени,тъй като укрепват стените на кръвоносните съдове, използват се при понижена имунна система или различни кръвотечения. Пресните малини повишават имунитета.

Общоукрепващо средство: В прясно състояние като билка малините се използва за общоукрепващо и тонизиращо средство. Те  подобряват храносмилането и утоляват жаждата. Чай от листата на малината се използват за лечение на диария, колики, киселини, а външно се използва при кървящи венци и възпаления на устната кухина.

Ползи при диабет: Проучване на екип от университета в Мичиган, насочено към изучаване на ефекта на малини върху тялото на хора с диабет установява, че съдържащите се в тях фитонутриенти взаимодействат с някои неактивни хормони. Това може да помогне за контролиране на нивата на инсулин в кръвта и да подобри благосъстоянието на пациентите с диабет тип 2 и затлъстяване.

Предупреждение: Хората, които страдат от подагра и нефрит трябва да бъдат внимателни с малините, тъй като този плод съдържа пурини.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles