13.8 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Манастирът “Св. Йоан Пусти“ готов за поклонниците от “Светия път”

От: Наташа Войкина, Враца

Манастирът “ Св.Йоан Пусти”(“Пустиножител”) край Враца, известен още като “Бистришки”,  е готов отново да посрещне участниците от националния пешеходен поход “ Светият път”. Той стартира на 1 юли от Велико Търново. Това съобщи  за “Следвай ме“ Врачанският митрополит Григорий. Поклонниците ще извървят  и тази година пътя на процесията, върнала мощите на светеца през 1469 г. от старопрестолния град в Рилската света обител. В “Св.Иван Пусти” те ще бъдат посрещнати на 18 юли.

Храмът на манастира „Св. Йоан Пусти“

„Обителта остана без електрически ток  след скъсването на кабел на 15 май тази година при извършването на строителни дейности на водопровод във Врачанския Балкан от язовир “Среченска бара”. За  проблема пазачът на обителта Първан Тодоров е алармирал Врачанска митрополия. Тъй като мястото на повредата е високо в планината и достъпът до него е труден, близо месец  изпълнителите на обекта и аварийните екипи са положили неимоверни усилия да я отстранят”, поясни владиката. На 11 юни електричеството е възстановено. Манастирът „Свети Иван Пусти” е една от уникалните забележителности в страната и изисква постоянна грижа и охрана. Построен  е през 12 век, но преди това, високо в една от пещерите (т.нар. постница) е живял в уединение св. Иван Рилски. Около входа й са реставрирани откритите там  средновековни стенописи. Известен е с богатата история, бил е духовно и културно средище. През годините е претърпял палежи и разрушения от османските поробители, но е възстановяван винаги. През годините на атеистичната власт тъне в разруха. Светинята е  реновирана в началото на  настоящото хилядолетие от Врачанската митрополия с помощта на институции и дарители. Тя е с действащ обгрижван храм, извършват се богослужения и се посрещат целогодишно поклонници и туристи.

Тази година възторжените участници в похода ще извървят маршрута при спазване на строги противоепидемични мерки.  Това поясниха пред медиите  основните организатори – преподавателят – историк Евгени Коев и математикът от БАН Паскал Пиперков, иподякон във Великотърновската  митрополия. Те уточниха, че през настоящата година всеки един желаещ да се включи в проявата  е трябвало да заяви това поне седмица по-рано и да представи документ от личния си лекар, че е здрав.

„Ще се постараем да осигурим здравето и безопасността на всички участници. През миналата година, както вероятно някои от читателите знаят, отбелязвахме 550 години от пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски от Велико Търново в Рилския манастир. Направихме го с поход, като този, като тръгнахме от старата столица, преминахме през Никопол, Плевен, Враца, София, Дупница и бяхме в Рилския манастир в края на месеца. Точно толкова – един месец ще продължи и тазгодишното издание на проявата, като се очаква походниците да стигнат в Светата обител в началото на август. На 1-ви юли, всъщност, честваме връщането на мощите на светеца там, но избрахме походът да започва на тази дата, защото времето е по-благосклонно и дава възможност за присъединяването на повече хора“, допълни Евгени Коев.

Стенописите над костницата

Въпреки, че в трасето има малки промени в сравнение с предходната година,  пак е около 570 км.  И този път то е максимално близко до това, което са преминали монасите, носещи мощите на св. Йоан Рилски преди 551 години. Походниците ще преминат целия път пешa, като маршрутът е публикуван в интернет страницата на „Светият път“. Ще се нощува във временни лагери и различни места за настаняване. Участниците този път са от цялата страна, като има хора от Велико Търново, София, Дупница, Враца и други градове. На територията на Врачанска епархия те  ще пребивават от 14 до 20 юли вкл., като ще минат през местата на  процесията, ще се поклонят на светини в храмове, манастири и музеи  и ще участват в богослужения.

На 14 юли ще бъде първото им съприкосновение с историческо- религиозна забележителност  в епархията – Карлуковския манастир. Следващите  преходи и места за поклонение  ще бъдат :

-15 юли – с. Кунино – Тържишки манастир,с. Кунино – с. Долна Бешовица – Долнобешовски манастир „Св. Архангел Михаил“ – Тържишки манастир „Св. прор. Илия“;

-16 юли –  Тържишки манастир – с. Върбешница-Тържишки манастир – с. Старо село – с. Царевец – с. Долна Кремена – с. Горна Кремена – с. Върбешница;

-17 юли- с. Върбешница – с. Лиляче-с. Върбешница – с. Веслец – с. Мраморен – с. Чирен – Божият мост – с. Лиляче;

-18 юли, събота)  с. Лиляче – гр. Враца-с. Лиляче – с. Власатица – с. Бели извор – Бистрешки манастир „Св. Иван Пусти“ – кв. Бистрец – гр. Враца:

-19 юли- гр. Враца – с. Паволче-гр. Враца – Манастирски дол – с. Паволче;

-20 юли- с. Паволче – Черепишки манастир-с. Паволче – с. Челопек – с. Лютиброд – Черепишки манастир „Успение на Пресвета Богородица”,като ще участват в богослужението за Илинден.

Желанието на организаторите е проявата да стане  ежегодна.

Снимки: Интернет

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles