2.7 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Марина Овсянникова се отърва с глоба засега (ВИДЕО)

Журналистката от Канал 1 на руската държавна телевизия бе санкционирана заради плаката „Не на войната” в ефир

Журналистката от Първи канал на руската държавна телевизия Марина Овсянникова се отърва само с глоба засега. Тя й е наложена заради плаката „Не на войната”, който издигна изненадващо в ефир зад гърба на водещата на новините. Тя трябва да плати 30 000 рубли, което по курса на долара се равнява на $ 269, съобщиха световните агенции.

CNN уточни, че тя е била съдена от Московския съд. Адвокатът Дмитрий Захватов и други адвокати се опитваха часове наред да открият къде е Овсяникова след нейния протест в понеделник, след като бе изведена от студиото. По-рано през деня имаше информация, че тя не може да бъде открита.

Говорителят на руската държавна дума Вячеслав Володин коментира, че „този служител на телевизионния канал няма и капка загриженост за нашите момчета, за нашата страна. Правоприлагащите органи трябва да се справят с това. Не в плоскостта на хулигански трик, а с цялата строгост в условията на времето, когато е в ход специална военна операция. На Комитета по сигурността на държавната дума е разпоредено да вземе този въпрос под контрол“.

Володин определя постъпката на Овсяникова като подла, като отбелязва, че английското заглавие на плаката, „е адресирано към западната публика“, пише ТАСС.

Малко преди да бъде глобена, съд в Москва я призна за виновна в нарушаване на протестното законодателство, съобщи държавната руска информационна агенция РИА, цитирана от „Индипендънт“.

Кремъл отхвърли действията на редактора като „хулиганство“ и предположи, че Овсяникова може да бъде изправена пред допълнителни последици.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза: „Каналът и тези, които трябва, ще стигнат до дъното на това.“ За разика от него говорителят на ООН по правата на човека Равина Шамдасани похвали „този много смел журналист“. „Настояваме властите да гарантират, че няма да бъде изправена пред репресии за упражняване на правото си на свобода на изразяване.“, каза на Шамдасани на брифинг.

Междувременно Германия и Фарнция предложиха закрила на 43-годишната журналистка, която е майка на две деца.

Почти 15 000 души са задържани в цяла Русия по време на антивоенни протести от началото на инвазията на 24 февруари. Не е ясно колко от тези 15 000 души са останали в ареста.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles