18.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Масовата ваксинация възможна до две седмици

Инсултите и инфарктите след COVID-19 се увеличават

До две седмици може да започне масовата ваксинация. Това коментира по Нова телевизия директорът на „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов.

По думите му в момента, в който ваксините са налични в страната, ще бъдат поставени максимално бързо.

„В момента само за София има организирани 55 ваксинационни екипа в болниците, които лекуват коронавирус. Ако се включат и всички общопрактикуващи лекари, и оглед на предвидените регулярни доставки на ваксини, е възможно масовата ваксинация да започне до две седмици”., коментира проф. Балтов.

Той обясни, че по преценка на личния лекар пациенти, прекарали COVID-19 трябва да вземат профилактично нискомулекулни хепарини или перороални антикуагуланти, за да се предотврати слепване на тромбоцитите. По думите му увреждания след прекаран COVID-19, водещи до ампутации, не са толкова често явление.

„Увеличават се обаче случаите на инсултите и инфарктите, които водят до т,нар. постковид синдром. Трябва да се наблегне на това, че това, че си изписан от болница, не значи че си излекуван до край. Препоръчваме профилактика” , каза още проф. Блатов. По думите му британският щам на COVID-19 набира скорост.

„В момента от всички, постъпили в „Пирогов“ имаме 7 доказани случая на тази мутация. Този щам се разпространява най-вече между по-младите хора на възраст между 20 и 50 години”, коментира още проф. Балтов.

В здравното заведение имало случай на лекар, която се е заразила повторно с COVID-19, но към момента няма данни тя да е боледувала от мутация на коронавируса.

„В момента ваксините, които са в България, ни защитават от тази модификация”, посочи още професор Балтов.

 Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles