13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Масовите имунизации тръгнаха навсякъде

Пускат Е-система, през която да си записваме час за ваксината

Масовите имунизации срещу коронавируса, причиняващ COVID-19 тръгнаха навсякъде в страната от днес, събота, 20 февруари. Часове след старта им здравният министър инспектира няколко лечебни заведения, където те се провеждат.

„Има сериозен наплив на желаещи хора да се ваксинират. В събота и в неделя работят всички 318 ваксинационни центрове в страната на територията на РЗИ, лечебните заведения и ДКЦ–тата. Обсъждаме възможността за „зелени коридори“ и през седмицата – след определени часове”, съобщи по-късно той пред журналисти във Военно-медицинска академия.

Така наречените „зелени коридори“ позволяват на всички желаещи, които не попадат в определените групи от ваксинационните фази, да се ваксинират, като им се осигури несмесване на потоците с пациентите, които чакат за преглед.

Министър Ангелов призова всички, които желаят да се ваксинират, да следят публикациите на сайтовете на областните управители. Той заяви, че вероятно след 3 март ще тръгне системата за електронно записване на желаещите да се ваксинират, като в нея ще могат да избират и кабинета, в който да го направят.

„Всяка ваксина е подходяща за ваксиниране. Хората над 55 г. могат да се ваксинират с тази на „АстраЗенека“, увери министър Ангелов.

„Във ВМА до момента са ваксинирани около 450 души, непрекъснато идват граждани, имаме достатъчно ваксини”, заяви началникът на лечебното заведение ген. проф. Венцислав Мутафчийски.

В момента в пунктовете има ваксини „АстраЗенека“, в понеделник пристигат ваксини на „Пфайзер“, а в сряда – 12 000 ваксини на „Модерна“, каза здравният министър. В края на месеца пристигат около 80 хиляди ваксини на „АстраЗенека“.

Личните лекари ще могат да ваксинират от понеделник, макар че има и такива, които го правят и сега, каза още Ангелов.                                                                                                                                                                           

Следвай ме – Здраве / Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles