19 C
София
неделя, септември 8, 2024
spot_img

Мащабен спектакъл на „Корсар“ в Бургас

Впечатляващ е постановъчният екип, режисурата е на Галина Калчева, сценографията – на Иван Токаджиев

От: Теменуга Захариева, Бургас

Спектакъл на най-новото заглавие на балетната трупа на Бургаската опера – „Корсар“, чиято блестяща премиера беше на 8 юни т. год. в залата на Операта, ще бъде представен на 15 юли, понеделник, от 20.30 часа на сцената на Летния театър в Приморския парк. Представлението е третото от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“, осъществявани за седемнадесети пореден път от Държавна опера – Бургас и  Община Бургас. Балетът е по музика на Адолф Адам, Цезар Пуни, Лео Делиб, Рикардо Дриго, Пьотър Олденбургски, хореографията е на Мариус Петипа, Жозеф Мазиле, Константин Сергеев, либретото – дело на  Жул-Анри Верноа дьо Сен-Жорж, базирано на поемата „Корсарят“ от Джордж Байрон.

Мащабната постановка ще предложи истинско сценично зрелище – и като сценография и костюми, и като режисура, и като артистично присъствие. Публиката ще бъде въвлечена в шеметния сюжет с екзотични елементи, в които са вплетени любов, ревност, коварни планове за отмъщение, и над всичко се утвърждава апотеозът на истинските чувства, преминали през подмолни подводни течения и рифове, разтваря смело платната си, за да поведе кораба на любовта в открито море – където щастието е видимо на хоризонта. На 8 юни бе сътворен емоционален балетен празник с премиерата на „Корсар“ – обагрен от силни  емоции, съпреживени от изпълнители, творци, създали великолепието на сцената, публика и всички  професионалисти, работили за, които бяха докрай отдадени на процеса на раждане на новото заглавие в репертоара на Бургаската опера.

Хореографията и режисурата на „Корсар“ са на Галина Калчева. Дългогодишната примабалерина на Бургаската опера вече има и други заглавия в портфолиото си като постановчик – „Дон Кихот“, „Жизел“, „Пахита“ и „Зле опазеното момиче“, които с представяни с голям успех и висок зрителски интерес през последните три години на бургаска сцена, съдържат оригинални елементи и постановъчен подход, съчетава каноните на класическия балет с иновативните сценографски решения на Иван Токаджиев, в които визуално‐ смислово бяха вплетени декори, преливащи в мултимедийни ефекти. Премиерното заглавие доказа, че пред сценичното изкуство няма прегради в полето на иновативни търсения и оригинални решения. Приказни и тематично издържани са костюмите, перуките, гримът и реквизитът, издържани в духа на Ориента, чиято цветна палитра, наситена с ярки багри, аромати, звуци и атмосфера, бе пресъздадена – като оживяла картина от палатите на султана.

Репетитори на балетния състав са постановчикът Галина Калчева и Марина Змеева‐Маркова. Помощник-режисьор на постановката е Петър Тихолов. Солистичният състав на „Корсар“ е първокласен. Безупречни, вдъхновени и изключително отдадени в пресъздаването на образите са всички многобройни участници на сцената,  които разказаха чудната история за любов, предателство, отмъщение и екзотични преживявания – като сменящи се кадри от приключенски филм – с пиратски кораб, пазар за роби, покои на велможата, омайни градини в съня му, в който танцуват красиви наложници. На 15 юли на сцената на Летния театър отново излизат блестящите солисти: примабалерината Даниела Туртуманова‐Стоянова – като любимата на пирата Конрад, която бе уверена, очароваща с финес и ефирни движения, представящи нежната й същност; достолепен; внушаващ респект премиер‐солист на Софийската опера и балет и Бургаската опера Емил Йорданов – в образа на разбойника Конрад, който умее да обича нежно и наказва жестоко предателството; вихрена роля за солиста на балетната трупа Кирил Филипов – в сложния образ на Бирбанто, както често се среща в живота – подмолност под маската на приятелство; великолепен Даниел Тичков, премиер-балетист, като верния слуга на Конрад; ефирна, красива и безупречна в техническо отношение Лая Рамон – като Гюлнара, приятелка на Медора; традиционно сигурен, артистичен и харизматичен Теодор Цаков, солист на балетната трупа – в образа на хитреца Исак Линкедем, търговец на роби; изключително забавен Йордан Христозов, солист на оперната трупа, в необичайното амплоа на характерната роля на похотлив велможа – Саид Паша; темпераментна, женствена и очароваща Натали Иванова, солист на балета – като Зюлма, във впечатляващ сценичен тандем с Кирил Филипов; вълшебни одалиски, като че излезли от приказки на Шехерезада: Илина Константинова, Рафаела‐Мария Кюл и Яна Бердута /солист на трупата/;  запомнящ се Хару Накагава – в комичния образ на Секретаря на Саид Паша, който се грижи за реда в неговия харем. Темпераментните атрактивни пирати ще бъдат: Франческо Русо, Шун Калахуне, Кирчо Желязков, Стоян Фъртунов.

 Прекрасни ще бъдат отново всички артисти на сцената на Летния театър на 15 юли – и в мащабните ансамбли, и в атрактивните сцени на площада с пазара на роби, и чудния ориенталски дворец, и в открито море, когато буря поваля платната, но Съдбата е благосклонна към влюбените и ги спасява на брега на тяхното споделено щастие… В спектакъла участват и чудесните възпитаници на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“, които се отличиха на премиерата с отговорното отношение талант и изящество, както и на артистите от хоровия състав на Бургаската опера – за прекрасно изпълнените артистични задачи в мащабната картина на спектакъла.

Предстои още едно представление на балета „Корсар“ на сцената на Летен Театър Бургас –  на 26 август, също в рамките на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2024.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles