15.1 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Медицинският университет-София получи завещание от $1 млн.

Над 1 млн. долара завещание получи Медицинският университет – София от д-р Андрей Асенов Георгиев, завършил някога това учебно заведение.

От тази сума университетът ще дава по 20 000 лева награден фонд за завършилите с пълно отличие студенти. Парите да бъдат разпределени на всички факултети, филиал – Враца и Медицинския колеж, е решил Академичният съвет. Отличниците ще взимат своите парични награди благодарение на получено от университета наследство по завещание от д-р Андрей Георгиев от САЩ.

Точният размер на завещаната сума е 1 037 413 долара.

„Щедрият жест на българина – емигрант е отправен към младите медици на България, избрали да учат в Университета, в който и той получава своята диплома, заяви ректорът на МУ-София проф. д-р Виктор Златков. – Завещанието не е само парично, а и послание, че само с труд, образование и постоянство може да се успее в живота“, добави ректорът.

Академичният съвет реши още по 1000 лв. да се дават и на студенти, получили награди за научни постижения на високи форуми, проведени в чужбина или отличени от международни организации.

Част от наследството ще бъде разпределено като награден фонд в размер на 180 000 лв. за първите три места в конкурса за идеен проект за новата Учебно- административната сграда на Ректората. Една от аудиториите в нея ще носи името на завещателя д-р Андрей Георгиев.

Д-р Андрей Георгиев е роден в София през 1921 година. В началото на 50-те години на миналия век той емигрира в САЩ. Постепенно натрупва капитал, голяма част, от който завещава на гимназията в Лом, на общината и на Медицинския университет – София. Той е известен и уважаван семеен лекар с над 50 – годишен опит. Бил е изключително скромен и през целия си живот е подпомагал млади хора да се обучават и развиват професионално.

Д-р Андрей Георгиев умира на 93 години, на 22 април 2014 година, в дома си в Улимингтън, щата Делауеър.

На сн.: Завещателят д-р Андрей Георгиев

 

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles