10.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

„Мелос“ – изложба на Гийом Лебран

Откриване на изложбата в присъствието на автора: 25 юни,19:00 ч.

Галерия „Синтезис“, Фотосинтезис Арт Център и Френският институт представят изложбата на френския фотограф Гийом Лебран “Мелос”. Тя включва повече от 40 фотографии, заснети в периода 2006-2012 г., по време на неговите пътувания между Турция, България и Гърция, в компанията на писателя Рене Далиго. Експозицията се открива тази вечер в присъствието на автора, 25 юни, от 19.00 часа в галерия „Синтезис“ в София.

„Европейската цивилизация и понятието за европейска идентичност винаги са ме привличали. Още от младежките си години започнах да пътешествам, така открих връзките между Турция, България и Гърция. Връзки, които живеещите по тези места, може би не долавят, или поне с това впечатление останах от разговорите с хората, които снимах, казваГийом Лебран. – Исках да конструирам история и търсех интелектуален подход, за да я разкажа. Първоначално бях замислил проекта като триптих, посветен на трите страни, но попаднах на интервю с музикант, който беше озаглавил албума си „Мелос”. Дума, която означава едновременно съчетаване и разделяне. Така, тя се превърна не само в заглавие на проекта, а и в негова водеща линия.

Комбинирах пейзажи, снимки на руини и изоставени места с портрети на млади хора от Истанбул, София и Солун в калейдоскоп, отразяващ едновременно настоящето и следите от миналото. Снимах реалността, но търсех поезията и границите на въображаемото. Харесвам руините и меланхолията, която навяват. За мен носталгията не е тъжно чувство. Точно обратното, тя е звукът на времето, на онова време, което не познавам…

Вярвам, че погледът на чужденеца винаги добавя нещо към представите на хората за мястото, което обитават. Исках да оставя следа, да споделя своята гледна точка към света. Затова развих проекта под формата на книга. За мен фотокнигата има по-голяма тежест от изложбата, защото достига до повече хора и има свой собствен път.”, допълва майсторът на фотообектива.

Гийом Лебран е роден в Сен Мало, Франция през 1976 година. Той е фотограф, преподавател и съосновател на френското фотографско списание „The Eyes“. Неговата работа е вдъхновена от историята на европейския континент, литературата и киното. Последният му проект отново е свързан с Балканите и носи заглавието „Песен от Сараево“.

Изложбата се осъществява с подкрепата на PhotoSynthesis – място за фотография, хора и идеи в партньорство с Френски институт в България Institut français de Bulgarie.

Събитието е част от „Месец на фотографията“.

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles