20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Меса на Светия отец и в София

Папа Франциск ще я отслужи на открито

Папа Франциск, който пристига на 5 май в България, ще отслужи същия ден вечерта меса на открито. Това съобщи католическият свещеник отец Димитър Димитров, който е член на работната група по посещението му. Той се върна от Ватикан преди броени дни. По думите му все още не е решено на кой площад в столицата ще бъде. За нея, на специално направена трибуна, ще бъде изнесен олтар от някои от католическите храмове. Ще бъдат монтирани и видеостени. Отец Димитър поясни, че решението за месата на открито е взето, за да могат повече хора да присъстват на нея.

Подробната програма на визитата на Светия отец ще бъде готова през месец април. В България тя ще продължи от 5 до 7 май, като след това той ще замине за македонската столица Скопие. Светият отец, както обикновено, ще бъде придружен от завеждащия церемониала му Гуидо Марини. Все още не е решено дали с него ще дойде държавният секретар на Ватикан кардинал Паролин. Заедно със Светия отец в нашата страна пристигат и близо 200 служители, както и около 70 журналисти. На 6 май той ще посети град Раковски, където ще отслужи меса в храма „Пресвето сърце Исусово“. По време на нея се очаква 40 деца от градчето да приемат първо причастие. След това папа Франциск ще посети храма „Свети Архангел Михаил“, където ще се срещне не само с младежи – католици, каквато беше първоначалната идея, но и с възрастни и със семейства.

Отсега са ясни два от подаръците, които той ще получи в България. Общинският съвет в Раковски е обявил конкурс между местни художници за картина, която да му бъде подарена. Чипровци ще му поднесе специално изтъкан килим, в който освен характерните шарки, ще бъде втъкано и логото на визитата му в България.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles