8.2 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

МЗ иска медици и кислород от ЕС

Тестваха малките ученици за ппъв път, за да се върнат в училище, само петима от тринадесет области са позитивни за коронавируса, има и шестима учители

Министерството на здравеопазването поиска да се активира Механизма на ЕС за гражданска защита, съобщиха от здравното ведомство. По този механизъм страната ни може да получи медицински кислород, апаратура за кислородолечение, респиратори за инвазивна интервенция, реанимационни легла  за интензивни отделения и пациентски монитори. Той включва и искане за медицински специалисти, които да съдействат при лечението на COVID пациенти в нашата страна.

Целта на активирането на механизма е да се гарантира, че в случай на рязко влошаване на пандемичната ситуация, да може незабавно да се доставят необходимите средства, поясниха от МЗ. Оттам твърдят, че засега нашите медици се справят с епидемичната вълна и не се налага доставка на допълнително оборудване. Ако такава се наложи обаче, Европейската комисия ще бъде готова да ни предостави незабавно помощ.

Междувременно днес в  страната бяха тествани за пръв път неинвазивно, чрез слюнка учениците от първи до четвърти клас, за да се върнат присъствено в класните стаи. 3549 доброволци помогнаха на учителите в този процес. Всички те бяха със „зелен сертификат“, както изисква заповедта на министрите на здравеопазването и на образованието и науката от 8 ноември т.г. Участваха също медицински сестри, здравни медиатори и студенти по медицина.

От проверените днес 37 832 ученици в 13-те области, в които бяха доставени тестове, с позитивен резултат са едва петима – двама в София и по един във Варна, Добрич и Пазарджик. Те бяха предадени на родителите им за проверка в лаборатория, както изисква медицинският протокол.

С бързи антигенни тестове в училищата бяха изследвани също 2717 учители и 1507 непедагогически специалисти без „зелен сертификат“. Шестима педагози се оказаха заразени – трима във Варна и по един в Габрово, Добрич и София. Общо три са положителните резултати при останалите служители – два във Варна и един в София.

Присъственото обучение беше възстановено за 2538 паралелки, 1471 от които са в София.

„24 113 ученици са тествани в София, от които 2 са били с положителен тест.  От  всичките 650 учители, един е бил с положителен антигенен тест. По късно е направил  PCR – тест и той е бил отрицателен”. Това каза  зам.- кметът Мирослав Боршош, който се включи като доброволец и родител в тестването на малките ученици. „Тези резултати  показват, първо, че училищата не трябваше да бъдат затваряни, както настоявахме и второ, че децата от 5 до 12 клас трябва  да се върнат в училище. Като зам.-кмет с ресор образование и като родител настоявам още от първия ден Министерството на здравеопазването да преразгледа своята заповед и да отмени локдауна наложен над образованието на децата ни”, каза ще Боршош.

В следващите дни предстоят доставки на още тестове за образователната система и броят на учениците в училище ще се увеличава.     

Следвай ме – Образование / Здраве

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles