10.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

МЗ: Трансплантациите на бял дроб възможни от август

Трансплантациите на бял дроб за наши болни в чужбина е напълно възможно да бъдат възобновени в чужбина от меец август. Това стана ясно от изказване на зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

„Поемам ангажимент лично да наблюдавам сключването на договор с трансплантационната клиника в Есен (Германия), за да могат българските граждани да получават лечение по линия на Евротрансплант. 30 юли е крайният срок за подписване на споразумението, като в рамките на месеца трябва да приключват всички процедурни действия по финализирането му“, каза зам.-министър Начева на среща със сдруженията, представляващи пациентите с белодробни заболявания и нуждаещите се от белодробни трансплантации български граждани.

„Министър Ананиев не приема оставката на д-р Марияна Симеонова, тъй като проблемите не трябва да се заобикалят, а да се намира решение за тях. Здравният министър възложи на д-р Симеонова спешно да подготви концепция за развитието на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ), като посочи най-тежките проблеми и предложи конкретни срокове за тяхното решаване“, коментира още Начева по отношение на подадената оставка на изпълнителния директор на ИАТ д-р Марияна Симеонова.

„Преговорите с трансплантационния център в град Есен, Германия, са в напреднала фаза и очакваме до месец да има сключен договор между клиниката в България и тази в Германия, каза от своя страна д-р Симеонова. – Има нова процедура за сключване на договор с клиники, които са в държави-членки на Евротрансплант, като стъпките са следните: първо трябва да бъде подадено заявление от болница в България, че желае да сключи договор с някоя от болниците в тези държави, като този договор е и за обучение на наши трансплантационни екипи. Всичко това е направено. Получен е отговор от две европейски клиники, които биха желали да бъдат договорен партньор на българското лечебно заведение”, поясни тя. Д-р Марияна Симеонова увери, че в момента се очаква единствено подписване на договора, за да могат българските пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, да получат необходимото им лечение по линия на Евротрансплант. Тя обясни, че Изпълнителната агенция по трансплантация е очаквала австрийският трансплантационен център, с който доскоро имаше сключено споразумение за трансплантация на българи, да изяви желание за продължаване на споразумението, но за съжаление от АКН – Виена не са проявили такъв интерес.

 

 

Следвай ме – Здраве

 

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles