10.2 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Министър Ананиев с нов вариант за спасяване на болницата във Враца

Намерен е работещ вариант за подпомагане дейността на болницата във Враца и има готовност да се осигурят консумативи, медикаменти и медицински екипи от други лечебни заведения на територията на областта и на София.

„Запознат съм със състоянието на врачанската болница, както с финансовия, така и с кадровия проблем. Днес проведохме разговори с кредиторите на лечебното заведение, утре продължаваме. В понеделник зам.-министър Жени Начева ще посети болницата, за да разговаря с персонала и да обясни всички мерки, които предприемаме за нормалната работа. Правим всичко възможно, за да се създаде спокойствие сред медицинския персонал и гражданите да не бъдат лишени от грижи“, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в парламента. Той съобщи, че в момента се провежда обществена поръчка за закупуване на ангиограф, за да се възстанови инвазивната кардиология във Врачанската болница.

Подготвят се и рамкови договори между МБАЛ „Христо Ботев“ Враца и МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ Ловеч.

Министър Ананиев коментира и проекта на Национална здравна карта.

„През 2017 г. българските граждани са лекувани на близо 25 хил. болнични легла. Това е при 100% използваемост. Общият брой на леглата за болнично лечение на територията на страната е около 39 хил., т.е. през 2017 г. усвояемостта е 64%. В проекта на Национална здравна карта ние взимаме 100% от лекуваното през 2017 г. и осигуряваме над 8100 резервни легла. Това означава, че в никакъв случай не може да се говори за намаляване правата на хората“, посочи здравният министър. По думите му с Националната здравна карта не се съкращават легла, отделения, болници, а броят на леглата служи единствено като инструмент за балансиране бюджета на НЗОК спрямо потребностите на населението от здравни грижи по области. Чрез броя на леглата ще могат да бъдат засичани свръххоспитализациите и порочните практики няколко пациента да бъдат отчитани по едно и също време на едно легло, а оттук и касата да извършва необходимите проверки.

 

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles