26.3 C
София
вторник, април 16, 2024
spot_img

Минус 10 градуса в петък, сняг в неделя

Жълт код за опасен вятър в двайсет и шест области в страната

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви за днес жълт код – за предупреждение от първа степен, за силен поривист югозападен вятър за източната половина от страната и в подножието на северните склонове на планините.

С предупреждението за жълт код за силен вятър са 26 области на страната, без Видин и Плевен, съобщиха от НИМХ.

Вятърът от юг-югозапад ще се усили и поривите в източната половина от страната ще достигат 25-30 метра в секунда, в Западна България, с изключение на северозападните райони и Горнотракийската низина, както и в подножието на северните склонове на планините – 20-25 метра в секунда.

Топлите въздушни течения от Африка донесоха и прах от пустинята Сахара в южна Европа и у нас. Една част от праха, който идва от Сахара, вече е преминала през страната ни. Днес преносът над Балканския полуостров е от югозапад и в атмосферата продължава да има пясъчни частици, които вече се отлагат със слабия валеж по автомобилите, по повърхностите. Това ще продължи и днес. А в следващите дни няма да е налично, обясни пред БНТ синоптикът в НИМХ Анастасия Кирилова.

Прахът от Сахара не е опасен, защото е с естествен произход, не е химическо замърсяване, така че няма основания за тревоги, просто е природен феномен, който се случва няколко пъти годишно, допълни синоптикът.

В България не са засечени някакви изключителни количества от явлението, за разлика от Югозападна Европа – във Франция, Италия и Испания.

През първата половина от седмицата ще бъде доста топло и температурите ще се запазят над нормата с променлива облачност. Превалявания ще има днес и във вторник срещу сряда, а в следобедните часове в четвъртък също ще превали дъжд.

От петък започва рязко застудяване. Температурите ще се понижат значително, ще има и валежи от сняг. От петък ни очакват отрицателни и дневни, и нощни температури. Минималните ще са в София близо до минус 10 градуса, а максималните – минус 5, минус 4.

Валежи от сняг се очакват в неделя, като по-значителни ще са в южните и източните райони. Но в цялата страна има условия за превалявания.

До края на второто десетдневие и през третото десетдневие температурите ще останат около нормата за февруари.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles