9.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Минчунели (тестени панделки) – не им устояват и най-капризните

Минчунели – така италианците, румънците и дори в Североизточната част на България наричат тестените панделки, които са отлични за кафето и чая, а някои ги консумират дори с бяло вино.

Вижте ТУК къде е най-близкият до Вас магазин АВАНТИ

Ароматни марки кафе и чай, както и всичко, необходимо за доброто настроение на трапезата ви можете да намерите в магазини АВАНТИ. Вижте ТУК.

Въпросните минчунели могат да бъдат усукани като панделки, но могат да бъдат изрязани на лентички с къдрав нож, както сме ви показали на снимката.

Първи вариант

Продукти: яйца – 2 бр., захар – 1,5 супена лъжица, сол – ½ чаена лъжичка, оцет – 1 супена лъжица, масло – 1 супена лъжица (за тестото), брашно – колкото поеме за меко тесто, подходящо за пържене, ванилия – 2 пакетчета, олио за пържене.

Приготвяне: Смесват се яйцата, захарта, солта, ванилията, оцетът и маслото. Прибавя се брашното, което предварително е пресято. Замесва се тесто, меко, да не лепне. Оформят се панделки, които се пържат в сгорещеното олио. Отцеждат се от излишната мазнина върху кухненска хартия. Поднасят се посипани с пудра захар или напръскани със сладко, според вижданията на домакинята.

Втори вариант

Продукти: брашно – ½ кг, бакпулвер – 1 брой, сол – ½ кафена лъжичка, краве масло студено – ½ пакетче (около 60 г.), яйца – 3-4 в зависимост от големината им, прясно мляко – 1 кафена чашка, ром или бяло вино – 1-2 супени лъжици.

Приготвяне: Брашното и солта се пресяват. Прибавя се маслото, накъсано на парченца. Намачква се с брашното и солта до получаване на трохи. Прибавят се яйцата, млякото и рома (бялото вино). Меси се до получаване на меко тесто. Завива се във фолио, слага се в хладилника за около 30-40 минути. Разточва се на тънка кора, като за юфка (2-3 мм). С назъбен нож, най-добре с къдраво острие, се нарязват лентички с ширина около 4 см и дължина около 10 см. двата края се усукват до оформянето на панделка. Центърът се фиксира с малка виличка. Пържат се на средно силен огън до златисто. По време на пърженето минчунелите бухват. Мазнината се отцежда върху кухненска хартия. Поднасят се поръсени с пудра захар или се консумират със сладко, мед или течен шоколад по избор.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles