6.7 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Мистериозни „ледени палачинки“ се появиха в езерото Мичиган

Изглежда, че работата на майката природа понякога подтиква хората да правят паралели между природните явления и неща, които са малко по-близки до дома, като готвенето.

Мистериозни ледени образувания, наподобяващи замразени палачинки, са забелязани в различни части на езерото Мичиган близо до Чикаго. Ледените форми на палачинки могат да се видят на плажа Рейнбоу на южния бряг на езерото Мичиган, докато регионът на Големите езера в САЩ остава в хватката на студеното време.

Андреа Вандер Ууд от Лабораторията за екологични изследвания на Големите езера към Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ казва, че палачинковият лед е „наистина интересен“ природен феномен, тъй като се нуждае от специфична температура, за да се образува.

Според нея има поне два основни фактора, които значително допринасят за появата на тези ледени образувания – явление, което е строго ограничено до водните басейни, като езера, реки, както и морета и океани.

„Той се образува върху вода, която е покрита с малко тиня, и оформя тези кръгове от палачинки, които виждате. Или пък може да е от разчупване на леда, както и от силно вълнение и вятър“, посочва изследователят.

Учените изтъкват, че макар ледените палачинки да не са рядкост в Арктика, те се появяват в Големите езера само поради силни застудявания.

Източник: БТА

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles