2.7 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

„Мистерията” и Лиса Джералд с общ концерт в Пловдив

Великите български гласове от „Мистерията” ще зазвучат заедно с Лиса Джералд на общ концерт в Античния театър в Пловдив на 8 юни, съобщиха организаторите.

Навремето зад изявата на „Мистерията на българските гласове” застана цялата държава с бюджетните си средства, с една идея и една цел  – да съхрани и развие уникално българското и да го покаже у нас и по света. Днес това го прави един човек – Бояна Бункова. Бояна работи едновременно в адвокатска кантора в Сан Франциско, САЩ, и е управител на Шуберт Мюзик Пъблишинг ООД – българското подразделение на международната компания Schubert Music Publishing. Представителството на австрийската компания майка тя създава през 2004 г. след като Андреас Шуберт и предлага партньорство в продуцентската компания.

Още преди 13 години Андреас Шуберт пита Бояна какво правят българските гласове. Преди той често е пътувал до Шри Ланка с авиокомпания „Балкан“ и в самолета винаги звучали песни на „Мистерията“, останали незабравими за него. През годините чуждестранните и колеги също я питали ще направи ли нещо с „Мистерията“.  Тя се замислила, още повече, че хорът нямал нов репертоар от 20 години.

„Идеята ми беше да създадем репертоар, насочен към ново поколение слушатели. Поради тази причина исках да привлека ново поколение композитори. Така през 2014 г. в проекта се включи композиторът Петър Дундаков, който стана и музикален продуцент на албума“, обяснява адвокатката. „А връзката с Лиса Джерард дойде чрез немския ми колега Ерик Бъртън, който при търсенето на чужди композитори попадна на Джулс Максуел от Северна Ирландия, който беше участвал като кийбордист и съавтор в два албума на Dead Can Dance и така познаваше Лиса. Той ни разказа, че тя е голям почитател на този хор и че след като гледала на живо на концерта му в Лондон през 1994 г., се е вдъхновила и е написала една от най-емблематичните си песни – The Host of Seraphim. През декември 2015 г. Джулс записа с Лиса 6 композиции, от които ние одобрихме 4. Бяхме получили песни и от поп композитори от Германия, филмов композитор от Лос Анджелис и др. Спряхме се единствено на песните на Джулс и Лиса, защото даваха възможност за колаборация, Петър Дундаков успя да добави български елементи и да ги приобщи към звученето на хора. Според мен Петър, с новите си произведения за хора, успя да „прочете“ фолклора по нов начин и да се доближи до по-младото поколение и като цяло до по-широк кръг слушатели“, разказа предисторията на предстоящия концерт  Бояна.

По време на концерта в Античния театър в Пловдив на 8 юни ще звучат произведения за почитатели на различни жанрове. След представянето на новия албум на „Мистерията на българските гласове“, Лиса Джерард ще изпее известни произведения от репертоара на Dead Can Dance и от филма „Гладиатор“, заради музиката, на който тя взе „Златен глобус“. Третата част на концерта са композициите, колаборация между Лиса и „Мистерията на българските гласове“.

На 8 юни ще чуем и немските перкусионисти Дейвид Кукерман и Себастиан Флаиг, китарата на Петър Миланов, гъдулката на Христина Белева, шампионът по бийтбокс SkilleR и изпълнители от Софийска филхармония.

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles