20.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Митрополит Григорий донесе Благодатния огън във Враца от София

От: Наташа Войкина, Враца

Фого: Авторът

На Велика събота Благодатния огън беше донесен в късния следобяд от София лично от  кириарха на епархията митрополит Григорий.

Опашката от причастници

Заради изключителните мерки за влизане и излизане от столицата и трудността при преминаване на контролните пунктове владиката замина лично, за да получи светинята от Синодалната палата, където тя  беше предоставена на дошлите представители на епархии от патриаршеския параклис, където се съхранява от миналата година. Тази година българска делегация в Йерусалим не беше изпратена предвид пандемита COVID-19.

В града и епархията след налагане на карантината богослуженията през постния период, включително и през Страстната седмица преминаха при строгите предпазни мерки, които Светия синод разпореди по указания на Националния оперативен щаб и ежедневно отправяне на молитвата за избавление от страшната пандемия. Не възникнаха дискусии,  характерни за целия православен свят,  инспирирани от духовници, богослови, интелектуалци и миряни, които  се опитаха да вменят на непосещаващите  или рядко посещаващите храмове и богослужения маловерие, отстъпление от вярата, малодушие и ерес. Никой не бе принуждаван да посещава храм, подтикван от братята и сестрите си по вяра, нито бе спиран или ограничаван да  я изповядва. Това даде възможност на религиозните хора сами да направят своя избор според здравословното си състояние и възможности. Въпреки  очерталата се  като драматична   в православието  тема за  Светото    Причастие врачани не се изкушиха от  горещи дебати и в това отношение също направиха избора си. Духовниците не прекъснаха реда на богослуженията и продължиха да отправят горещи молитви за Божия подкрепа на църковния народ и цялото общество в трудните времена на изпитания. Прицърковните хорове не бяха разпуснати като в други епархии. На  Вход Господен и Велики четвъртък  се причастиха много миряни, а в митрополитски храм“ Св. Николай“, в който службата беше оглавена от митрополит Григорий, те стигнаха около 40, като спазваха дистанция и бяха с маски.

Архиерейски благослов

Същото отговорно държание бе проявено и  на  Великия маслосвет  и богослуженията  на Разпети петък и Велика събота. СветатаВасилиевата литургия и вечернята бяха оглавени в катедралния храм „Свети 12 Апостоли“ от Архиерея  и освен храмовото духовенство в нея участваха петима иподякони, трима от които свещенически синове със своите бащи. Възкресение Христово врачаните, които желаят да се черкуват, ще посрещнат според предписанията пред храмовете, като от 23.30 часа на предпасхалната  служба  във вътрешното пространство няма да присъстват миряни. Второ Възкресение ще събере  желаещите в Митрополитския храм от 11 часа.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles