8.2 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Митрофанова категорична за закриването на посолството (ОБЗОР)

„Нито един дипломат не трябва да си позволява да дава ултиматуми на българската държава”, заяви премиерът в оставка Кирил Петков

Елеонора Митрофанова  изрази днес категоричното си становище по отношение на руското посолство в България. Това стана, след като не бе изпълнена ответната й нота за отмяна на българската нотата за екстрадиране на 70 дипломати, служители и технически състав. Заедно със семействата си те наброяват около 250 човека и трябва да напуснат нашата страна в неделя, 3 юли (виж ТУК). На свой ред посланик Митрофанова отправи нота до премиера в оставка с искане българската нота да бъде отменена днес, 1 юли, до 12.00 часа, като постави условие. То гласи, че ако това не се случи, тя ще поиска от Кремъл закриване на посолството в София. След бурни политически дебати (виж ТУК) искането й не бе изпълнено. Днес тя повтори намерението си във Фейсбук. Ето какво гласи то:

„Възнамерявам безотлагателно да повдигна пред ръководството на моята страна въпроса за закриването на Посолството на Русия в България

За съжаление, нашето обръщане към Министерството на външните работи на Република България беше игнорирано. Във връзка с това възнамерявам безотлагателно да повдигна пред ръководството на моята страна въпроса за закриването на Посолството на Русия в България, което неизбежно ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва”. Посланик Елеонора Митрофанова допълва, че отговорността за по-нататъшните тежки последици на тази стъпка е изцяло върху правителството на Кирил Петков.

На свой ред той отговори пред медиите „Нито един дипломат не трябва да си позволява да дава ултиматуми на българската държава”. Петров поочи, че дипломатическите отношения трябва да продължат, но руските власти следва да си дават сметка, че тонът на госпожа Митрофанова е непродуктивен и подобни заплахи да бъдат коригирани.

„Имаме само 12 служители в посолството ни в Русия и ако тук 43 изглеждат малка бройка, нека бъде направено сравнение с другите посолства в Европа“, каза още Петков, като по този начин припомни, че се дава възможност на руската страда да задържи 43-ма свои дипломати.

Той призова Елеонора Митрофанова да спре да се изявява по медиите и подчерта, че дипломатическите отношения между двете държави трябва да продължат.

„Въпросът за закриване на руското посолство в България ще бъде разгледан от външното министерство на Русия, а ако е необходимо, ще се докладва на руския президент Владимир Путин“. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция Интерфакс. Песков отговори на въпроса на Интерфакс дали Кремъл е получил обръщението на ръководителя на дипломатическата мисия и дали то ще бъде разгледано. „(Въпросът) ще бъде разгледан от Министерството на външните работи (на Русия) и ако е необходимо, ще бъде докладван на президента“, заяви говорителят на Кремъл.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles