13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Миш маш в буркани

Зимнината е неизбежното занимание на българина в края на лятото и през есента. Миш машът пък, е типичното нашенско ястие – вкусно и ароматно. През зимата можем да си осигурим неговият неповторим вкус, ако отделим няколко часа, за да консервираме заготовка за него в буркани.

Миш маш с чушки и патладжани

Продукти: 13 кг чушки – червени и зелени, 1 кг кромид лук, 1 кг патладжан,

3 буркана (по 500 г) доматено пюре, сол и магданоз на вкус, 1 супена лъжица захар (слага се в доматеното пюре, за да потуши киселият вкус).

Приготвяне:

Зеленчуците се изчистват и нарязват. Запържват се и се задушават чушките с лука и патладжана. Добавя се доматеното пюре, оставя да къкри поне 15-20 минути, сваля се от огъня и се добавя магданоз и сол на вкус. Стерилизира се с кипване в буркани.

През зимата се добавят само яйца и сирене и се запържва. Може да се консумира и без тях особено през пости. Подходящо ястие е и за вегани.

Лют миш маш със сирене

Прoдукти: 3 кг чушки (зелена капия), 3-4 люти чушлета, 800 г твърдо краве сирене, 1 връзка магданоз, 100 мл олио.

Приготвяне: Чушките се изпичат, обелват и смилат в месомелачка. Сгорещява се олиото и леко се запържват в него, като прибавяме наситнените люти чушки. Сместа се сваля от котлона и се поръсва с магданоз. Прибавя се натрошеното на едро, разбърква се. Сместа се посолява при необходимост. Сипва се в буркани, плътно. Запечатват се и се стерилизират 15 минути.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles