20.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Млад мъж проходи отново след операция в УМБАЛ Бургас

21-годишният Румен Русев отново може да ходи, благодарение на отделението по ортопедия на Университетската многопрофилна болница в Бургас. Преди да попадне в болницата, той се мъчил с недъг, който блокирал движенията му. Левият  крак бил така изкривен, че той не можел да стъпва на него – влачил го по земята, трудно работел и се е чувствал половин човек. След сложна операция, продължила повече от 5 часа, кракът е изправен и върнат в нормалното си състояние.

„Благодарен съм на д-р Стоян Христов и неговите колеги. Радвам се, че ще мога отново да работя и да се грижа за семейството си“, разказва младият мъж.

Преди няколко години той счупил крака си при падане. Направена е операция, която се оказала неуспешна. Кракът се изкривил и скъсил, а всяко движение предизвиквало болка. Румен е търсил помощ при много специалисти, но повечето го отпращали. Ортопедите на УМБАЛ Бургас обаче приели този сложен случай за истинско професионално предизвикателство. Били проведени няколко комисии, експертно мнение се е търсило на най-високо ниво в научната ортопедична общност.

Решението – сложна операция, при която костта да бъде счупена отново, след това стабилизирана със специални импланти, за да зарасне в правилната посока.  Пациентът се е съгласил на операцията без колебание, макар че бил предупреден, че поне 3 месеца не трябва да стъпва на оперирания крак. „И 3, и 5 месеца ще чакам, ако знам, че отново ще мога да ходя“, казва Румен.

„Тази хирургична намеса не е рутинна – такива операции се правят по не повече от 5 на година у нас“, разказа лекуващият лекар на Румен Русев – д-р Стоян Христов. Прогнозата обаче е добра – Румен ще може да ходи.

 

Следвай ме – Здраве

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles