13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Млечните напитки: Кефир – регулира стомаха и кръвното

Кефирна гъба

Помага при безсъние, депресии и хиперактивност

„Следвай ме” започва да ви представя прочутите млечни напитки, обивани от човечеството от дълбока древност до днес по света и тяхната полза за здравето.

Кефирът (kephir, kewra, talai, mudu kekiya, milkkefir, búlgaros) е ферментирала млечна напитка, произхождаща от населяващите Централна Азия тюркски, монголски и тибетски народи. Особено популярна е в Русия и бившите съветски републики. Получава се след коагулация на краве, козе или овче мляко с помощта на кефирни зърна. Възможно е и използване на конско мляко – нарича се кумис.

Кефирните зърна са комбинация от бактерии и дрожди в матрица от протеини, липиди и захари. Тази симбиозна матрица формира зърна, приличащи на карфиол. Напоследък кефирът се възражда и става много популярен, поради нови изследвания и открития, свързани с ползата от тази напитка и пробиотиците, които тя съдържа.

Когато е приготвен от конско мляко, кефирът се нарича кумис

Доказано е, че той регулира и подпомага имунната система на организма, кръвното налягане, има положително въздействие върху сърцето и кръвта. Същевременно кефирът е с широко приложение при лечението на кожни заболявания и акне. Тази напитка е идеален регулатор на храносмилането, добре повлиява колита, балансира стомашната флора и стомашна киселина.

Освен полезни бактерии и дрожди, в нея са изобилстват минерали и основни аминокиселини, които подпомагат тялото да се самолекува и самоподдържа.

Кефирът съдържа:

Триптофан – незаменима аминокиселина, която изобилства в кефира и е добре известна с релаксиращия си ефект върху нервната система.

Калций и магнезий – важни минерали за здрава нервната система.

Кефирът укрепва имунната система

Фосфор – вторият по количество минерал в човешкото тяло, който подпомага усвояването на въглехидратите, мазнините, белтъчините.

Кефирът е богат на витамин B12, B1, витамин K.

Кефирът е отличен източник на биотин, витамин от групата на B витамините, който подпомага усвояването на други B витамини, като напр. Фолиева киселина, пантотенова киселина и вит. B12.

Многобройните ползи от поддържане на адекватно ниво на B витамини са свързани с доброто функциониране на нервната система, бъбреците, черния дроб, доброто състояние на кожата, повишаване на енергията и дълголетие.

Ползата от редовната му употреба

Кефирът е лесно смилаем, почиства червата, снабдява тялото с витамини, минерали и белтъчини. Кефирът е балансирана и полезна храна, поддържаща здрава и добре функционираща имунна система. Успокояващият ефект, който кефирът има върху нервната система, помага на страдащи от безсъние, депресия, хиперактивност и дефицит на концентрация (ADHD).

На базата на кефира се приготвя и плодов мус с банани, малини и всичко според вкуса

Редовната употреба на кефир облекчава стомашните смущения, намалява подуването, газовете, осигурява редовен стомах и здрава храносмилателна система. Хранителните качества на кефира го правят подходящ за хора от всички възрасти.

Почитателите на кефира предпочитат да пият чист кефир и обожават газирания му вкус. Други намират, че е кисел и добавят плодове, мед, кленов сироп или други подсладители. Банани, ягоди, боровинки и всякакви плодове могат да се смесват с кефира и да се приготви кефирен шейк. Може да се прибави ванилия, нектар от агаве и други аромати.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles