10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Мокрото и хладно носле на котето показва здраве

Мокрото и хладно носле на котето показва здраве, единодушни са ветеринарните лекари.

Котешкият нос е сложна сисема, предназначена не само за разпознаване на миризмите, но и служеща като индикатор за здравето. Когато той е студен или хладък, малко влажен, значи животинката е здрава. Това състояние показва наличието на специална жлеза, която увлажнява кожага.  Когато някоя система или орган в малкото телце не работи така, както трябва, тя намалява функциите си и нослето не е прохладно и влажно.

Този орган служи не само за ориентация по посока и интензитет на ароматите, но и като инстумент за теморегулация. Тялото на животното се освобождава от изишните градуси с помощта на някои подкосмени участъци, като меката част на лапичките и нослето. Затова, правилото е хладък  и малко мокър нос, значи добре здраве.

Случва се обаче той да не е влажен, и дори да е по-топло. Това се случва, когато котето спи ли току що се е събудило.

Здравото животно е способно да държи своя нос влажен и прохладен дори при високи температури. В такива случаи то го облизва по-често, като по-този начин го охлажда и овлажнява. Така домашният любимец процедира и с лапичките.

Като се има предвид това, стопаните следва да се безпокоят, когато нослето на котката е сухо продължително време без видима причина. Ако то е топло, това вече е безспорен факт, че котето трябва да бъде заведено на лекар. Не отлагайте!

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles