12.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Мощи на свети свети Кирил и Методий вече в България

Ще останат в страната до 12.00 ч. на 25 май, в столицата –  при постоянно отворени врати на храма за поклонение от вярващите

Мощи на светите Братя Кирил и Методий са вече в България. Те се донасят за пръв път в нашата страна. Светините вече са в Гигинския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, а на 23 май, в понеделник,  ще бъдат изложени за поклонение в храма „Св. Неделя“ в София.

„Утре те ще бъдат внесени в столичния храм с литийно шествие”, каза игуменът на Гигинския манастир архимандрит Никанор.

В 12.00 часа мощите ще бъдат посрещнати на кръстовището на бул. „Христо Ботев“ и бул. „Александър Стамболийски“, и с литийно шествие по булеварда ще бъдат пренесени в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“. След това ще бъде отслужен и молебен пред тях.

По информация на Софийската митрополия те ще останат в София до  12.00 часа на 25 май, като „Света Неделя” ще бъде отворена непрекъснато, за да могат хората да се поклонят и помолят пред тях.

Става дума за част от ръката на свети Кирил Български и част от ребрата на свети Методий Моравски, както и на малка частица от Светия Кръст Господен. Те са собственост и се съхраняват Есфигменската света обител, в столицата на монашеската република, Карея. Донесени са в България от Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей – игумен на споменатия манастир.

Българите, посещаващи Рим, обикновено се поклонят в базиликата “Сан Клементе” на мястото, където се пазят част от мощите само на свети Кирил. Те обаче не са в саркофага в криптата, където всяка година на 24 май официалните български делегации поставят цветя, а са зазидани в стената вляво от входа на църквата.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles