10.2 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Мраморни шоколадови и портокалови курабии

От: Наташа Илиева

Курабиите, колкото и невероятно да звучи, са застъпени в кухнята на всички европейски народи. Едва ли има дете на Стария континент, което да не си спомня вкусното печиво, приготвено от неговата баба. Тези предпичитани за закуска и между игрите сладки тестени топчета са в многобройни вариации – лимонови, шоколдови и какви ли още не.

„Следвай ме” ви предлага два осъвременени варианта, в които иначе семплите курабии, досущ като Пепеляшка, се превръщат в разкошни и изискани сладки.

Какаови курабии (за 20 броя)

Продукти:  брашно – 300 г, какао на прах – 80 г, набухвател от типа на бикарбонат -7 г, захар – 250 г, краве масло – 100 г, ванилия на прах – 3 прахчета, яйца – 4 броя, сол – една щипка, пудра захар – 1 кафена чаша.

Приготвяне:  В дълбока купа се смесват брашното, какаото, набухвателят и солта. Оставя се настрани. В друга купа се разбива маслото на стайна температура със захарта, в продължение на една минута. След това се прибавят яйцата, също на стайна температура. Разбиват се до еднородна маса. В получената маса се поставят сухите съставки. Замесва се тесто. Когато то е готова, се покрива с прозрачно кухненско фолио и слага в хладилника за 1 час.

Фурната се разгорещава на 180° С.

След указаното време тестото се изважда от хладиника и с лъжичка де загребва количество от него. Офорят се неголеми топчета. Всяко топче се отъркаля в пудра захар. Така приготвените топчета се полагат върху хартия за печене и се пекат в нагорещена фурна в продължение на 13-15 минути. 

Изпечените сладки курабии се изваждат от фурната и се оставят да поизстинат. Прехвърлят се в чиния и е сервират.

Портокалови курабии

Продукти:  портокал – 1 брой, захар – ½ чаша (120 г), краве масло – 100 г (на стайна температура), яйце – 1 бр., портокалов сок – 2 супени лъжими (30 мл), брашно – 1 2/3 супени лъжици (250 г), набухвател (тип бакпулвер) – 1 ½  (5 г), сол – ½  (3 г) – сол, пудра захар – за овалване.

Приготвяне:  на ситно ренде се настъргна кората на средно голям портокал, от половината се изцежда сокът. Разбърква се със захарта. Маслото се разбива със захарта. Прибавя се яйцето, разбърква се леко и се прибавя  сока. Пак се разбърква. Добавя се пресятото брашно, набухвателят и солта. Разбърква се до еднородна смес. Тестото се слага в хладилника за един час. След товаот него се оформят топчета с големината на орех. После те се овалват в пудрата захар. Така оформените топчета се слагат в тава, покрита с хартия за печене на разстоание едно от друго. Пекат се на

180° С в продължение на 12-15 минути. Така приготвените сладки курабии се съхраняват в затворена кутия в хладилника, ако не бъдат изядени веднага.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles