12.8 C
София
понеделник, септември 16, 2024
spot_img

Мъжът под срутилия се университетски покрив оцеля

Първоначално го смятаха за починал, лекарите от „Пирогов“ го върнаха към живота, но е с много травми, предстоят му куп операции
 

Мъжът под срутилия се покрив на аулата в Нов български университет, който бе смятан за мъртъв, оцеля. Лекарите от „Пирогов“ буквално го върнаха към живота (Виж ТУК). Той обаче е със сложна политравма и се налага да му бъдат направени множество сложни операции, съобщиха от спешната болница. Други затиснати под отломките бяха търсени с куче, но за радост се оказа, че няма.

Направление архитектура и градоустройство (НАГ) към Столичната община веднага направи проверка и състави констативен протокол на университета заради срутения покрив, съобщиха от „Московска“ 33. Ще се дадат задължителни указания за предприемане на последващи действия за укрепване, възстановяване или премахване на вече разрушената сграда.

„В случая имаме извършване на преустройство, за което по закон не се изисква разрешение за строеж на залата на Университета. По време на извършването му пада целият покрив, заедно с всички фотоволтаици върху него. На проверката, заедно с ДНСК, се установи, че не става въпрос за авария по време на строителство, не става въпрос за незаконен строеж, а имаме промяна на интериора на залата, законно монтирани фотоволтаици върху покрива и срутен покрив в едно със самите фотоволтаици. Затова се предприеха необходимите действия – съставен е констативен протокол от Общината, за да се издаде впоследствие заповед по чл. 195 ЗУТ за конкретни указания“. Това поясни временно изпълняващия дейността главен архитект на Столичната община Богдана Панайотова.

Върху всички съществуващи покриви на Нон български университет, включително и аулата, която е в самостоятелна сграда,  е разрешено изграждане на фотоволтаичен парк с мощност 250 кВт. Ръководството на НБУ е предоставило цялата документация на проверяващите, свързана с предприетия ремонт, включително интериорен проект и договор със строителната фирма.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles