29.8 C
София
събота, юли 6, 2024
spot_img

Мъж с украински документи е арестуван за шпионаж

Той е задържан в ТЕЦ „Марица-изток 2“, при обиска са намерени дронове, СИМ-карти, мобилни телефони и фотоапарати

23-годишен мъж с украински документи е арестуван за шпионаж в България. Той е заловен в ТЕЦ „Марица-изток 2“, съобщи заместник-градският прокурор на София Христо Кръстев.

Срещу него е образувано дело по глава 1 от Наказателния кодекс. Обвиняемият е задържан във вторник, 18 юни, в самата централа. При обиска са открити СИМ-карти, дронове, мобилни телефони, фотоапарати. Той е с повдигнато обвинение за това, че е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел да я предостави на друга държава.

Кръстев каза, че ще се установява правил ли е снимки на стратегическия обект. Предстои искане за мярка „постоянен арест“. Изисква се информация за този човек дали е украински гражданин и дали се занимава с шпионска дейност.

Той обяви, че няма заплаха за сигурността на страната. Охраната е задържала мъжа, установява се по какъв начин е проникнал на територията на „Марица Изток 2“.

Заместник-градският прокурор Десислава Петрова пък съобщи, че във вторник е открит камион с 350 кг  марихуана, опакована във вакумирани пликове, подредени в общо 44 кашона. Той е спрян в град Нови Искър. Уведомена е Сох.фийска градска прокуратура. Все още по случая няма привлечен обвиняем, тъй като не са събрани достатъчно доказателства. В рамките на разследването ще се изследва евентуална контрабанда за това, че камионът е преминал дълъг маршрут и вероятно няколко граници. Предстои назначаването на експертизи.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles