18.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Мълния уби 47-годишен мъж и кучето му в София

Не излизайте от колата, когато удари гръм, изключете телефона

Мълния уби мъж на 47 години и кучето му, докато го е разхождал в понеделник вечерта в София.

Независимо, че линейката се е отзовала на мястото на инцидента на 8-та минута, човекът е издъхнал преди да бъде приет в шоковата зала на спешната болница „Пирогов“. Две деца също са усетили електрическия заряд, но той само е опарил едното по ръката, а другото по крака, тъй като те са държали телефони в рецете си.

По принцип в България всяка година мълния удря между 3 и 6 души, показват данни на Националния институт по метеорология и хидрология. Статистиката сочи, че възможността да спечелите шестица от тотото е 1 на 14 милиона, докато възможността да ви удари мълния по нашите географски ширини е 1 на 1 милион.

Климатологът Симеон Натев поясни, че най-много мълнии има в страните, които са разположени близо до Екватора. Там те са не само ежедневие, но и ежесекундно има поне няколко гръмотевични облака, които стоварват своя товар върху земята. Втори по честота на мълнии е умереният пояс на Земята. Характерното е, че той е активен само през топлото полугодие. Например за София средният брой на дни с гръмотевични бури за година е около 35. Това е средно и за страната. Колкото по на север отиваме, толкова повече честотата на гръмотевичните бури намалява.

Ако сте на колело, слезте от него, защото всички метални предмети привличат светкавиците. Не бива да сте близо до електропроводи и трафопостове. По възможност бягайте далече от вода. Най-подходящи за подслоняване, когато сте сред природа, са пещерите или заслони от скали, въобще някакъв естествен заслон. Застанете 3 метра навътре от входовете, за да може да се предпазите, ако самата светкавица падне на входа. Ако пък бурята ви изненада в река, езеро или басейн, незабавно трябва да се отдалечите от водата. Ако сте с лодка или сърф, трябва бързо да се насочите към брега. Когато сте вкъщи или на работно място, е хубаво да се изключат всички електроуреди от контактната мрежа, за да ги предпазите. Възможно е да изгърмят захранванията на компютрите, както и самите електроуреди като телевизори и хладилници. При попадане на мълния в близост до къща е възможно да се адаптира голямо напрежение в електропреносната мрежа и да изгърмят повечето електроуреди. Когато се пътува с кола, е хубаво антената й да се прибере. Ако падне гръм, незабавно трябва да се спре и да се проверят гумите, защото, ако случайно е била уцелена самата кола, тя има обезопасяващи елементи, но всички гумени елементи по нея е възможно да обгорят и да се напукат. Когато усещате изтръпване на части от тялото, незабавно легнете на земята. Постарайте се да се свиете на гълбо. В никакъв случай не се приютявайте под дърво или в дървена беседка или навес. На пренебрегвайте безопасността, сложете гръмоотвод на покрива на дома си.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles