20.4 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Над 10 000 у нас имат множествена склероза, само 2360 се лекуват

Днес отбелязваме Световния ден за борба с МС, тя засяга млади хора, между 18 и 30 години

Над 10 000 човека в България страдат от множествена склероза (МС), но само 2360 от тях се лекуват от болестта, става ясно в Световния ден на това заболяване, което отбелязваме днес. МС засяга почти изцяло млади хора, в най-активната им възраст (между 18 и 30 години). В 5% от случаите това са деца, а най-младият известен пациент в България е на 12 години. „За съжаление при децата болестта често протича много агресивно и води до бърза инвалидизация“, обяснява проф. Пенко Шотеков, който оглавява един от трите големи центъра в България за лечение на това прогресиращо автоимунно заболяване към Клиниката по неврология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Над 400 пациенти с МС се лекуват в него.

Средно около 5 години отнема докато се постави правилна диагноза. А прогнозата за развитието на заболяването е в пряка зависимост от това кога е започнало лечението. „Има поне 15 неврологични заболявания, които могат да дадат същата картина, затова окончателната диагноза се поставя на базата на различни изследвания. Ако не се лекуват, след 5-10 години пациентите получават трайна инвалидизация, докато със съвременните методи на лечение, ние сме в състояние да отложим този процес далеч във времето“, допълва проф. Шотеков.

Тази година отбелязването на Световния ден ще бъде посветено на изграждане на свързаност, както между различните хора, които страдат от МС, така и с обществото, където все още съществува стигма по отношение на заболяването. По този повод от Фондация „Множествена склероза България“ организират виртуална среща между представителите на организацията и пациентите. Тя ще се проведе от 10:30 до 12:30 часа на 30 май 2020 г., а линк към платформата всеки може да намери във ФБ страницата на организацията. Достатъчно е в социалната мрежа да напише Фондация Множествена Склероза България. Това обяснява председателят на неправителствената организация Здравка Цветарска, която от 2007 г. също се бори с коварното заболяване.

За МС:

Най-висока е честотата на МС в Северна и Централна Европа, Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия, а най-ниска – в Азия и Африка. Според някои изследователи това се дължи на добрите хигиенни навици в развитите страни, чийто жители по-рядко се срещат с патогенни бактерии и съответно имат по-слаб имунитет. Според други наблюдения развитието на болестта е във връзка с недостига на витамин D, което обяснява и по-голямото й разпространение в страните с по-неблагоприятен климат. В целия свят около 2.5 милиона души са болни от МС. Техният брой достига над 500 000 в Европа.

Сред белезите за наличието на МС са:

Зрителни нарушения. Приблизително в 1/3 от случаите първа проява на заболяването е оптичният неврит. Той се изявява с болка (зад окото или при движение на окото) и намалено зрение. При наличие на подобни симптоми при млади хора се препоръчва задължително консултация с невролог и МРТ изследване в насока МС, предупреждава проф. Шотеков.

Двигателни нарушения – слабост и скованост в мускулите на крайниците, бърза уморяемост при ходене и нарушение в походката.

Промени в мускулния тонус – стегнатост или скованост, най-често са съчетани с намалена мускулна сила.

Сетивни нарушения – изтръпване (мравучкане) или болка в областта на главата, тялото или крайниците. „При наличие на подобни пристъпни симптоми с внезапно начало при млади хора препоръчваме консултация със специалист – невролог за изключване на неврологична патология, вкл. МС“, алармира известният невролог.

Двойно виждане и нарушение в очните движения.

Нарушено равновесие – залитане в изправено положение, залитане при ходене с промяна в походката, нарушена координация на волевите движения на крайниците, което може да се съчетае с треперене на крайниците.

Хронична умора – едно от много характерните и чести оплаквания при пациенти с множествена склероза.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles