6.7 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Над 1,5 милиард мюсюлмани празнуват Рамазан Байрам

Първият му ден се определя от новия полумесец, за целта наблюдава специална комисия в Саудитска Арабия и обявява деня

Над 1 милиард и половина души по света ще посрещнат големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам днес, на 2 май, предшестван от едномесечен период на пост и милосърдие. По традиция честванията продължават три дни, в които вярващите отварят домовете си за роднини и приятели.

Първият ден от Рамазана няма фиксирана дата. Това е денят, в който за пръв път се появи новия полумесец, бележещ празника – дветия месец от ислямския календар и най-свещения месец в ислямската култура. В този смисъл той е подвижен празник, тъй като лунният ислямски календар следва фазите на Луната. Началото и края на Рамазана се определят от специална комисия в Саудитска Арабия. Първият ден се обявява след като комисията е забелязала новия полумесец, което понякога може да е трудна задача, тъй като той е доста блед и може да се зърне само за около 20 минути, но се използват прецизни изчисления, за да се предскаже кога полумесецът ще се появи в небето.

Наименованието Рамазан има арабския корен ar-ramad, което означава изпепеляваща жега. Мюсюлманите вярват, че през 610 г. сл. Хр. архангел Джибрил (Гавраил) се явил на пророк Мохамед и му разкрил Корана, свещената книга на исляма. Счита се, че това се е случило по време на Рамазана. През този месец мюсюлманите постят, за да почетат разкриването на Корана. Той се състои от 114 глави и се счита, че това са словата на Бога, или Аллах. Коранът се допълва от hadith – разкази за мислите и делата на Мохамед. Те заедно представляват религиозните текстове на исляма.

По време на Рамазана мюсюлманите се стремят да израснат духовно и да изградят по-здрави връзки с Аллах. Правят го посредством молитва и цитиране на Корана, стремят се да са добри в делата си, въздържат се от клюки, лъжи и сбиване.

Празникът Рамазан Байрам е известен с богато отрупаните трапези, около които се събира цялото семейство. В последния ден от Свещения месец – Арифе, домакините планират и подготвят гозбите, с които ще посрещнат своите гости.

Според традицията десертите да се приготвят от най-възрастната жена в дома. В навечерието на празника задължително се пържат мекици, които се раздават на съседи и приятели, а с тях се прави помен за починалите близки. Приготвят се още палачинки или катми.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles