10.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Най-отровни двойници на гъби растат през август

 

След обилните валежи, които се очаква да спрат към края на седмицата, през уикенда поляните ще бъдат пълни с гъби.

„Не ги берете, тъй като те са най-рискови през юли, август и септември. Опасните им двойници избуяват при над 25°С и висока влажност, могат да заблудят дори опитни гъбари”, предупреждава водещият токсиколог и алерголог проф. Никола Александров”.

Проф.Александров е един от най-задълбочените изследователи на токсичните вещества в гъбите в България и има издадени книги и учебници по този въпрос.

„Диворастящите гъби са сравнително безопасни до края на месец май. Това твърди не само науката, но и народната традиция. Хората са били мъдри, тъй като опитът ги е научил, че в късна пролет все още двойниците са твърде малко, дори са изключение, пояснява токсикологът.

Отровата в тях през август обаче е толкова силна, че може да изпрати в токсикологията цяла  фамилия, ако в тенджерата с ястието е попаднала дори само една отровна гъбка. Пред някои от тях дори медицината е безсилна. Най-страшна е амалита фалойдес, популярна като зелена мохуморка. Срещу нея антидот няма, води до смърт. Тя е от тези, които растат след 15 юни и досущ прилича на широко разпространената, ароматна и много вкусна ливадна печурка. Освен, че е силно отровна, амалита фалойдес е и твърде коварна. Тя действа бавно. От момента на консумацията й до натравянето на организма могат да минат от 12 до 24 часа без каквито и да е симптоми. Медицината познава натровени със зелена мохуморка, които са преживели дори няколко дни, след което смъртта ги е застигнала внезапно. Симптомите за отравяне с нея са гадене и повръщане, обилна диария, прежълтяване в резултат на обезводняването, нарушаването на електролитния баланс и отровите, които разрушават черния дроб напълно. Този процес е необратим.

В царството на гъбите съществува и следния парадокс:  видове, които са напълно безобидно и изключително вкусни, в комбинация с дадена напитка, могат да вкарат в гроба. Такава е копринката.

„Тя никога не бива да се консумира с алкохол, дори с бира, защото се получава химична реакция, която е опасна за човека. В най-лекия случай той може да се размине с повръщане и диария, но не е изключен и летален изход”, предупреждава проф. Никола Александров.

По думите му дори ядливите губи могат да създадат неприятности, ако са престояли. Проблемът е, че те са бързоразвалящи се. Когато са престояли повече време, дори в хладилника, в тях се образуват токсични вещества, които довеждат до болки в стомаха, диария и повръщане.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles