5.8 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Наказателно производство за престъпление по служба в Медицинския одит

= Върховна касационна прокуратура образува наказателно производство за престъпления по служба в Изпълнителна агенция „Медицински одит“.

= Върховна административна прокуратура сезира министъра на здравеопазването за предприемане на действия за изменение на вътрешните актове на ИАМО и привеждането им в съответствие със законови разпоредби.

 

Върховна административна прокуратура извърши проверка по реда на надзора за законност на контролната дейност на Изпълнителна агенция „Медицински одит“(ИАМО).

В хода на проверката се установи, че от изпълнителния директор на ИАМО са утвърдени Инструкция за осъществяване на контролната дейност на ИАМО и Методически указания към нея. При съпоставка с правни норми от по-висок ранг е установено противоречие с Наредба № 14 от 20.04.2010 г. за условията и реда за извършване на проверки на лечебните заведения от Изпълнителна агенция „Медицински одит“, издадена от министъра на здравеопазването. Установено е, че в противоречие с Наредба № 14 /2010 г. се предвижда извършване на проверка без писмена заповед, допуска се възможност да не се съставя констативен протокол при проверка по документи в агенцията и при липса на нарушения и др.

Според цитираната наредба на министъра на здравеопазването за резултатите от проверката се съставя констативен протокол, съдържащ ред обстоятелства, в т. ч. и разкрити нарушения, когато се съставя акт за установяването им. След това се изготвя доклад до изпълнителния директор на ИАМО за резултатите. Същевременно от ВАП са открити случаи, при които едва в доклада се посочват констатираните нарушения.

По този начин на практика заключителният доклад до изпълнителния директор на ИАМО предхожда съставянето на актове за установяване на административни нарушения, въз основа на които същият орган взема решение за налагане или не на административно наказание.

В тази връзка от ВАП е сезиран министърът на здравеопазването, в рамките на правомощията му с оглед отпадане на задължението за изготвяне и представяне на въпросния доклад пред изпълнителния директор на ИАМО (чл.18 от Наредбата).

На следващо място, министърът на здравеопазването е сезиран от ВАП, в рамките на правомощията му и по отношение на необходимостта от предприемане на действия по изменение на Инструкция за осъществяване на контролната дейност на ИАМО и Методически указания към нея, които да бъдат приведени в съответствие с Наредба № 14 от 20.04.2010 г. за условията и реда за извършване на проверки на лечебните заведения от Изпълнителна агенция „Медицински одит“.

В хода на извършената от ВАП проверка са установени случаи на настъпила смърт в лечебни заведения, по които Изпълнителна агенция „Медицински одит“ е извършвала проверки, но не е била сезирана прокуратурата.

Всички материали от проверката на ВАП, по указание на главния прокурор, бяха изпратени на Върховна касационна прокуратура (ВКП) – за произнасяне предвид данните за извършени престъпления от общ характер.

След проучване и анализ на тези материали, с постановление от 07.06.2018 г. прокурор от Върховна касационна прокуратура образува досъдебно производство за престъпление по служба, извършено в периода от 01.01.2017 г. до 31.12.2017 г.

Прието е, че са налице данни за превишаване на власт от длъжностни лица от ИАМО с цел да се набави за проверяваните физически и юридически лица облага – да не им бъдат съставяни актове за административно нарушение и да не им бъдат налагани административни наказания и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, като деянието е извършено от лица, заемащи отговорно служебно положение – престъпление по чл. 282, ал. 2, вр. 1 от НК.

Ръководството и надзора върху разследването ще се осъществи от прокурор при Специализирана прокуратура – София и ще се проведе от следовател.

Всички материали, касаещи смъртни случаи в лечебни заведения, са изпратени по компетентност на съответните окръжни прокуратури, с оглед извършване на проверка за евентуални престъпления по чл. 123 НК (причиняване на смърт при професионална непредпазливост).

Междувременно здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че е отстранил от длъжността директтор на ИАМО проф. Златица Петрова предвид наказателното производство.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles