21.3 C
София
вторник, април 16, 2024
spot_img

Наказват поне 4-ма заради разменените бебета

Искали пари за секцио, макар и то да се полагало безплатно на жената по медицински показания, проверяват всички родилни и неонатологии

Поне четирима работещи в АГ болница „Шейново”, където в края на миналата година са били разменени две бебета, ще бъдат наказани.

Акушерка и неонатолог не са сравнили номерата върху ръцете на майките и бебетата при изписването им. Това е едно от нарушенията, установени от контрольори на Изпълнителната агенция „Медицински одит”, съобщи нейният изпълнителен директор проф. Росен Коларов и поясни, че това е задължително фиксирано в правилника за вътрешния ред на вътрешния ред на неонатологичното отделение.

Точно неосъществен достатъчен контрол на различни нива е довел до размяната на новородените в болница „Шейново“. Инспекторите са констатирали нарушения на поне четири текста от медицинския стандарт по неонатология, въпреки че разписаният контрол в лечебното заведение е четиристепенен, показват резултатите от проверката.

Проверяващата комисия е установила нарушения на  Наредба 49 за основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешния ред на лечебните заведения за болнична помощ, разпоредбите на Закона за лечебните заведения и Наредба №13 за утвърждаване на медицински стандарт „Неонатология“.

Проверката на „Втора специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение – Шейново” ЕАД е извършена през периода 21 декември 2022 г. – 4 януари 2023 година. Тя е по самосезиране и по писмо на министъра на здравеопазването във връзка с изнесена информация в медиите за разменени бебета в лечебно заведение.

Проверяващата комисия е констатирала още, че лечебното заведение е изискало неправомерно от едната родилка да заплати избор на екип. Извършеното цезарово сечение е определено като спешно в медицинската документация, което не позволява този избор.

Изготвен е констативен протокол, който е връчен на лечебното заведение и е изпратен на министъра на здравеопазването. С връчването му са дадени задължителни предписания на директора на лечебното заведение, които трябва да бъдат изпълнени в срок.

Предстои за констатираните нарушения поверяващата комисия да издаде актове за установени административни нарушения в определените от Закона за административните нарушения и наказания срокове. Копие от Констативния протокол, издаден от инспекторите на Изпълнителната агенция”Медицински надзор”, ще бъде изпратен на разследващите органи. 

По искане на министъра на здравеопазването д-р Меджидиев в момента агенцията извършва проверки във всички АГ и неонатологични отделения в страната, като след приключването им агенцията ще извърши оценка на риска. Ще бъдат оценени онези рискови показатели, които са важни, за да се осъществява превенция за в бъдеще. Анализът на резултатите от информацията, получена от над 130 лечебни заведения, ще послужи за предлагането на промени в медицинските стандарти за акушерство и гинекология и неонатология.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles